Ville Tavio

Rikollisten karkotukset tehostumassa

Kansalaisaloite rikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen karkottamisesta keräsi yli vaaditut 50 000 nimeä ja eteni eduskunnan käsittelyyn. Aloite asetti eduskunnan vaikeaan asemaan, koska hyvästä ajatuksesta huolimatta aloitteen teksti ei ollut riittävän täsmällistä siihen, että aloite voitaisiin asettaa uuden lainsäädännön pohjaksi.

Kansalaisaloitteet ovat silti hyödyllisiä demokratian täydentäjiä ja vähintään hyviä keskustelunavauksia, vaikkeivat ne menestyisikään.

Kansalaisaloitteen perimmäinen idea on selvä. Vakaviin rikoksiin tai toistuvasti rikoksiin syyllistyneet ulkomaalaiset tulisi karkottaa automaattisesti. Rikoksiin syyllistynyt ulkomaalainen on menettänyt yhteiskuntaluottamuksensa.

Suomenkin kansalainen karkotetaan ulkomailta vankila-ajan kärsimisen jälkeen takaisin Suomeen. Tässä ei ole mitään uutta. Viime kädessä jokainen valtio vastaa omista kansalaisistaan.

Suomessa asuminen ei ole universaali ihmisoikeus. Suomi ei kuulu kaikille. Tänne muuttavien tulee noudattaa yhteisiä sääntöjä eli Suomen lakia. Rikosseuraamusten pitää olla johdonmukaisia.

Karkotuspäätöksissä ei mielestäni tulisi käyttää liikaa viranomaisharkintaa, vaan karkotussääntöjä tulisi noudattaa tiukasti ja karkotuskriteerien tulisi olla selvät. Rajanvedon suhteen onkin paljon parantamisen varaa, jotta karkotuspäätökset olisivat yhdenmukaisia ja tehokkaita. Olen lakialoitteella esittänyt eduskunnalle, että vakavimpiin rikoksiin syyllistyneiden karkotusten osalta poistettaisiin poliisin ja maahanmuuttoviraston harkintavalta. Tuomioistuimilla olisi tarvittava harkintavalta oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti. Tämä johtaisi nykyistä tehokkaammin pahimpien ulkomaalaisten rikollisten automaattiseen karkotukseen.

Kansalaisaloite ei tuonut tällä kertaa tulosta, mutta työ karkotusten tehostamiseksi jatkuu. Hallitus ottaa asian tosissaan ja hallituksen on tarkoitus tehdä karkotuksia parantava lakiesitys keväällä 2017.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset