Ville Tavio

Loikkarihallituksen laillisuus?

  • Toimiko ministeri Terho rehellisesti?
    Toimiko ministeri Terho rehellisesti?

Perustuslain 60 mukaan ministerien on oltava rehelliseksi tunnettuja. Voidaanko pääministeri Sipilän uutta loikkarihallitusta pitää rehellisenä? 

Herää myös vakava huoli ihmisoikeuksien kunnioittamisesta (yhtäläinen äänioikeus). Onko loikkarihallitus saanut kansalta mandaatin?

Jos nykyiset ministerit eivät kunnioita 2000 hengen joukolla tehtyä äänestystulosta (PS:n puoluekokous) - voidaanko luottaa, että se kunnioittaa 200 hengen tekemiä äänestystuloksia (eduskunta)?

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Persu myi perseensä ministerin paikasta.

Mielenkiintoista poliittista viihdettä. Puolueen kohtalo sopii tällaiselle populistiselle liikkeelle kyllä. Nopeat käänteet ja mutkat suoriksi.

Kysyntää on ainakin evan raportin perusteella, joten jatkoa on luvassa. Myös vasemmisto/vihreä populismi on voimissaan(sama asia).

Hyvä, että hallitus jatkaa. Muut vaihtoehdot olisivat vielä nykyistä huonompia. Takiaispuolueet olisivat vaatineet itselleen muutoksia tehtyihin päätöksiin. Nykiset oppositio puolueet pistäisivät valtion menot jyrkkään kasvuun.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Samaa mieltä että oppositopuolueiden hallituksessa oleminen tietäisi lisää kustannuksia. Siis meojen kasvua. Olen kuitenkin kanssasi eri mieltä etteikö menot kuitenkin tule kasvamaan tämän uuden Sipilän hallituksen päätöksillä. Varmasti tulee kasvamaan, sillä EU integraation syventäminen lisää kustannupainetta ja myös haittamaahamuuton kustannukset tulevat valitettavasti lisääntymään, joka puolestaan tulee johtamaan lisäleikkauksiin heikompiosaisilta. Näin on ennustettavissa Sipilän antamista lausunnoista "ei voida enää lisätä jo sovittujen maahanmuuttotoimien määrää". Myös migri on lisäämässä uusia VOKkeja, vaikka niiden määrää piti vähentää lokakuun alkuun mennessä.

Loikkarit ovat valmiita kaikkiin vaatimuksiin joita Sipilä (keskusta) ja Orpo (kokoomus) esittävät. Muuten olisi ministeripaikat jääneet saamatta takaisin. Tämä on väitteeni kaikkien tapahtumien jälkeen. Poliittinen suhmurointi ei siis pääty vaan se jatkuu vanhojen tapojen mukaan.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lukaisimpa tuossa aamutuimaan PS:n vaaliohjelman v. 2015 läpi. Halla-Aholaisilta taisi karata mopo käsistä kesken vaalikauden, kun taas muut näyttävät muistavan tekstin hieman paremmin. Muukalaisvihasta ja EU-erosta ei mainittu sanaakaan.

Suomalainen politiikka ja vaikuttaminen ei ole pelkkää populistista muukalaisvihaa ja EU-vihaa, vaan yhteisten asioiden hoidossa täytyy olla myös konkrettisia elementtejä uskottavammasta parempaan pyrkivästä huomisesta maan taloudenkin kannalta, jossa ilot ovat olleet olemattomia jo liki 10 vuodenajan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Muukalaisvihasta ja EU-erosta ei mainittu sanaakaan."

Taas järjetöntä söhellystäsi, missä sitä muukalaispelkoa on nähty? Perussuomalaisten linjauksessa hallitussopimuksessa on ettei Suomi lähene EU:n kanssa tämän hallituksen aikana. EU-erosta ei tosiaan ole kuin vasta puhetta jonka muut hallituspuolueet haluavat kieltää.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuinka suositun luulisit nykypersujen olevan ilman muukalaiskammoista imagoaan ?
EU:n vastustajina uskottavuus on taas täysi laspus.

Makkosen tulisi jo vihdoin ymmärtää se minkä britit jo ovat ymmärtäneet: täältä ei määrätä ohjeita EU:n kanssa lähenemiselle, vaan määräävä virta on EU:sta Suomen suuntaan. Voihan sitä tietysti esittää Don Quijotea taistossa tuulimyllyjä vastaan, jos joku viaton sattuisi vaikkapa puheet uskomaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #11

"täältä ei määrätä ohjeita EU:n kanssa lähenemiselle"

Muut pohjoismaat, Tanska, Ruotsi ja Norja ovat siihen pystyneet, kukin omalla tavallaan, miksi muka Suomi ei tähän pystyisi?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #15

Rahaliitto ja vätystelevät suomalaiset politikot, jotka ovat EU:n päätännässä jees jees tyyppejä - mihin voin allekirjoittaa asenteella - ilman sen suurempia intohimoja ajaa suomalaisten kansallisia etuja unionin sisällä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #11

Onko tämä sitä arvoinvaliditeettia, muukalaiskammoa ja vilpittömien ihmisten motiivien kyseenalaistamista?

(1) "Zyskowicz sanoo hänellä olevan ratkaisu. Euroopan on pelastettava nämä ihmiset, mutta sen jälkeen heitä ei pitäisi viedä Eurooppaan, vaan palauttaa Pohjois-Afrikkaan perustettaville pakolaisleireille. Siellä kunkin tarve kansainväliselle suojelulle käytäisiin läpi." (Verkkouutiset)

(2) "Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) arvioi, että kaksi kolmesta turvapaikanhakijasta tulee Suomeen elintason perässä." (YLE)
---
Helppoa kuin heinänteko: Välimeren yli yrittävät sen kuin palautetaan Afrikkaan ja todetaan, että suurin osa turvapaikanhakijoista onkin elintasoshoppailijoita? (sarkasmia).
:-)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #16

Muukalaiskammoisuutta esiintyy varmasti kaikissa puolueissa, mutta asiasta ei keskustella kovaan ääneen turuilla ja markkinoilla. V. 2015 tapahtumat ovat saaneet varmasti muutosta aikaan vanhoihin käsitteisiin korkeasta moraalista muukalaisia kohtaankaikkialla Euroopassa.

Brexithän juonsi juurensa muukalaiskammosta EU:n sisäisesti, eikä tämä asia ollut varsinaisesti minkään puolueen esityslistalla - ehkä nyt täysin tussahtanutta UKIP:ia lukuunottamatta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuskinpa mikää on laitonta, kaikki on varmaan selvitetty. Mitäs sitä läikkynyttä maitoa itkemään, mennyt mikä mennyt.

Syyllisiä voi tietysti hakea, jos siitä tulee paha mieli, mutta joskus sen osasyyllisen voi löytää kun kurkkaa sinne peiliin.

Kyllä kansa sitten v.2019 kertoo miten asiat oikeasti ovat.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Niin, tämä on kyllällä veikeä lain kohta: "Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia."

Minä kenkäisisin tuon perusteella esim koko koulutuslupaussakin pellolle ja taitavuuden osalta aika monta. Mitenhän tämä arvoitaisiin oikeudessa, kelle voin valittaa? ;-)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Niin, jo tuota kohtaa kirjaimellisesti noudatettaisiin, niin meillä ei juurikaan taitaisi olla hallitusta koskaan. :)

Rehellisyyskin on niin monimuotoinen sana.

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Ville,

kyllähän nämä tapahtumat poliittisessa saastaisuudessaan ovat vertaansa vailla. Tämä lokaläjä haisee pitkään.

Myöskään juridinen prosessi ei mielestäni ole niin puhtoinen kuin Sipilä esitti. Lain kiertoon on kuitenkin jo niin totuttu, ettei siitä kannata peistä taittaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Samaa mieltä ja etenkin Sipilän keskustapuolueineen osuudesta. Samaan joukkoon katson kyllä Orponkin kokoomuspuolueineen kuuluvan. Suunniteltu pidemmän ajan kuvio.

Käyttäjän EskoRiikonen kuva
Esko Riikonen

EU on oppi-isä sopimusten ja lakien kiertämiseen. Kuten esim Kreikan tukipaketit.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Millä mandaatilla tämä uusi ryhmä toimii?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Ei millään mutta eiköhän perustuslakiveijarit tämänkin manöveerin lailliseksi selitä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Äänestäjiensä mandaatilla.

Näin ( hyvin ) toimii edustuksellinen demokratia huonoinakin päivinä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Muistaakseni juurikaan kukaan ei epäillyt vasenryhmän omaavan äänestäjiensä mandaattia. Väittäisin jopa monen, jotka nyt syyttävät 23 kansanedustajaa selkärangattomuudesta, kehuneen vasenryhmän edustajien suoraselkäisyyttä.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Juha Sipilä on erinomainen mies pääministerinä. Isänmaan mies. Hän huomioi päätöksessään myös tämän laillisuusasian ottamalla yhteyttä valtiosääntöoppineisiin ennen omaa päätöstään hallituksen jatkamisesta nykymuodossaan. Ei ole siis syytä huoleen.

Poliittinen puolue on aina pitkälti puheenjohtajansa kaltainen. Perussuomalaista tuli ”yhdessä yössä” uuden puheenjohtajansa kaltainen. Se ei kelvannut esimerkiksi minulle. Arvot ovat ihmisen peruspilareita. Itse olen arvostanut Veikko Vennamon poliittista elämäntyötä aina vuodesta 1984 lähtien. Timo Soini on vaalinut sitä viimeiset 20 vuotta. ”Jokainen ihminen ja jokainen elämä on arvokas”.
Demokratian suurin heikkous on joskus demokratia itse. Luonteestaan johtuen se on haavoittuvainen myös väärinkäytöksille. Perussuomalaisten osalta puolueen säännöt mahdollistivat sen. Pystytään etukäteen tekemään suunnitelmia puoluekokousäänestysten osalta ja näin tehtiin. Tämä tuli kiistattomasti esille puheenjohtajavalinnoissa ja sen jälkimainingeissa. Konkreettisesti se tuli esille Jussi Niinistön syrjäyttämisessä.

Puolue tulee kutistumaan pikkupuolueeksi tulevaisuudessa. Yhden asian liikkeellä ei pitkälle ratsasteta. Suhtaudun itsekin kriittisesti hallitsemattomaan maahanmuuttoon, mutta korjaukset eivät tapahdu yhdessä yössä ja ne on tehtävä laillisuusperiaatteita noudattaen.

Monella on edessään peiliin katsomisen paikka. Se tapahtuu siinä vaiheessa, kun alkuhuuma on mennyt ohitse. Puolue kuin puolue tarvitsee osaavia ja älykkäitä ihmisiä pysyäkseen pystyssä. Älykkäät ihmiset karsastavat älyttömyyksiä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Yhden asian liikkeellä ei pitkälle ratsasteta."

EU ei ole yhden asian liike, yksi EU:n tavoitteista on täyttää EU-maat siirtolaisilla joita EU:n laivasto hakee Afrikan rannikolta Välimerestä. EU on suurempi asia, se haluaa hävittää kansallisvaltiot kuten Suomi ja vaaleilla valitsematon komissio päättää sen jälkeen mitä Suomessa tehdään.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Minulla on kaksi poikaa. Äänestin aikanaan EU:n puolesta nimenomaan juuri siksi, että he eivät joutuisi kulkemaan samoja polkuja, jotka isäni kulki viime sodissa. Nykytilanteessa on ensi arvoisen tärkeää olla mukana EU:ssa ja mahdollisesti siinä syntyvässä puolustusliitossa.

Amerikan mailla on nyt presidenttinä herra ”Arvaamaton”, jonka sanaan ei voi vähäisessäkään määrin luottaa. Turva on silloin haettava muualta. En ole mikään EU:n ihailija varsinkaan sen nykymuodossa. Se ei ole se EU, joksi kuvittelin sen tulevan. On kuitenkin sanottava tuntemattoman sotilaan luutnantti Koskelaa toisesta yhteydestä lainaten ”se on pienemmän riesan tie.”

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Vielä pahempaa on kun Suomi itse on edistämässä kehityssuuntaa ja ihan vapaaehtoisesti keskustan ja kokoomuksen tuella. No löytyy tukea myöskin oppositiopuolueista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EI EU:sta mitään turvaa ole mutta se putsaa Suomen talouden konkurssiin eikä ole rahaa ostaa puolustustarvikkeita. EU on täysi farssi ja kun siitä ei ole mitään järkeä löydetty niin höpistään ettei olla ainakaan sodittu.

Niko Sillanpää

Kansanedustaja Tavio,

Varmaankin olette näitä asioita miettineetkin, mutta my five cents:

"VISTBACKA tiesi, mitä oli tapahtumassa ja varautui tukemaan säätiön kautta taloudellisesti uutta eduskuntaryhmää ja myöhemmin perustettavaa puoluetta."

Lähde: http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kotim...

Säätiö on kyllä kaikella todennäköisyydellä puolueelle velallisena puristettavissa kuoliaaksi seuraavalla tavalla:

Julkisuudessa olevien tietojen perusteella säätiön varallisuus on hankittu puolueelta otetulla edullisella luotolla. Eli toimenpiteinä:

0) pääasiallisen lyhennyksiin käytetyn tulonlähteen eli puoluetoimiston vuokratulojen lopettaminen irtisanomalla vuokrasopimus, jolloin velan riskitason voidaan katsoa muuttuneen siten, että luotonantaja voi muuttaa luoton ehtoja,

1) velan korko koronkiskontatappiin,

2) maksimaalinen määrä vuotuisia käsittelymaksuja (esim. 2% pääomasta),

3) lyhennysaikataulun yksipuolinen kiristäminen ja

4) lisävakuuksien vaatiminen lainalle.

Kohta 4) siksi, että Vistbackan kädet on sidottu omaisuuden hukkaamisen kannalta.

Tai sinänsä olisi kyllä koomista ajaa Vistbacka ym. hölmöyksissään omaisuuden hukkaamiseen ja sitten haastaa heidät oikeuteen velallisen epärehellisyydestä yhteisvastuullisesti vastaamaan vahingoista ja tuhota heidän henkilökohtainenkin taloutensa.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tässäkin blogissa pätee pacta sunt servanda, joka todellakin on mahdollisuuksien taidetta ja siksi melkoisen todennäköisesti jättää Sillanpään ideoinnin haaveiksi vain.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pacta_sunt_servanda

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Niko Sillanpää

Tavio voinee juristina selvittää.

Älä sitten Kalevi kovin paljon pety, kun Vistbackalle tulee näpeille. Ja voithan sinä tarjota hänelle juridista konsultaatiota säätiörahoilla.

Ja itse asiassa koko luottosopimus voi olla kyseenalaistettavissa huomioiden, että sekä luotonantajissa että velallisen edustajissa on todennäköisesti samoja nimiä. Näin erityisesti, jos sopimus on hyväksytty luotonantajalle poikkeuksellisen epäedullisena.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #33

Tokkopa petyn.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Osa heistä otti murheeseen virvokkeita Mustassa Kynnyksessä, joka sijaitsee vanhassa puisessa asemarakennuksessa Jyväskylän keskustassa.

Samalla ruutupaperille alkoi piirtyä suunnitelma uudesta puolueesta."

https://www.ilkka.fi/uutiset/kotimaa/analyysi-lopu...

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Asiassa piilee on myös suurempi poliittisen legitimaation tai oikeusperustuksen ongelma.

Ministerit ovat saaneet valtuutuksensa kansalta, joka on äänestänyt vaaleissa tiettyjä puolueita ja otaksuneet heidän ministerintoimessaan edustavan kyseisen puolueen ohjelmaa.

Nyt he ovat ministerintoimessaan vailla valtuutusta, sillä he eivät ole puolueensa edustajia.

Ja hallituskoalitio on alun perin solmittu Perussuomalaisen puolueen kanssa.

Niinpä he eivät voisi jatkaa niin kuin mikään ei olisi muuttunut.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Eduskunnankin ja sen valiokuntien täytyy järjestäytyä uudelleen! Voisi kysyä esimerkiksi, millä mandaatilla Lohela on eduskunnan puhemies.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Wikin mukaan "Eduskunnan puhemiehen vaali järjestetään kansanedustajien kesken vuosittain valtiopäivien ensimmäisessä istunnossa ikäpuhemiehen johtaessa puhetta. Samalla valitaan ensimmäinen ja toinen varapuhemies."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Eduskunnan_puhemies

Ja eduskunnan omilla sivuilla olevan ilmoituksen mukaan "Eduskunnan puhemiehenä vuoden 2016 valtiopäivillä toimii Maria Lohela (ps.), I varapuhemiehenä Mauri Pekkarinen (kesk.) ja II varapuhemiehenä Arto Satonen (kok)." https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/puhemi...

Niinpä ensi vuoden alussa alkavassa ensimmäisessä täysistunnossa valitaan uudet.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kyllä nykyinen hallitus on laillinen, jos se nauttii eduskunnan enemmistön luottamusta. Luottamusäänestys onkin tarkoitus järjestää viikon sisällä. Onneksi SDP on oppositiossa eikä joudu tilille tästä likapyykistä, joka nyt on hallituksen sisällä menossa.

Niko Sillanpää

Tuskin asiasta ihmeempää likapyykkiä kok ja kesk osalta tulee pestäväksi. Sipilää voi toki onnitella siitä, että hän sai 20 (+2-3?) täysin äänetöntä edustajaa painamaan äänestyksissä nappia siten kuin hän sanoo. Vaaleissa tuskin olisi moiseen paikkamäärään pystynyt.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

En usko, että hallituksen ongelmat tähän loppuvat. Nyt se joutuu toimimaan aiempaa kapeammalla mandaatilla, Uuden vaihtoehdon ryhmä on taloudellisesti heikoilla ja sen jäsenet saavat kohta olla erittäin huolestuneita kannatuksestaan. Tämä voi tehdä monissa kipeissä asioissa niiden oikeiden nappien painamisessa työtä ja tuskaa.

Käyttäjän AnneMikkola kuva
Anne Mikkola

Minusta hallituksella ei ole luottamusta näissä oloissa. Valehtelevat poliitikot ovat maanvaiva, noin nätisti sanottuna.

Petteri Hiienkoski

se, että PS - joka oli yksi kolmesta hallituksen muodostaneesta puolueesta - joutuu oppositioon, koska Sipilä ja Orpo eivät suostu yhteistyöhön Halla-ahon kanssa, on uusi tilanne. Hallituksen tulisi ymmärtääkseni pyytää eroa.

Koska Sipilä ja Orpo jatkavat hallitusyhteistyötä PS:n ek-ryhmästä eronneen Uusi vaihtoehto-ryhmän kanssa, on hallituspohja muuttunut niin, että on tullut uusi ryhmä toisen tilalle. Jos joku puolue vain lähtee hallituksesta eikä tule toista tilalle, silloin ole estetty eronpyyntöä.

Sipilän tulisi nähdäkseni siis saada uusi nimeäminen Sipilä II hallituksen pääministeiksi. Soini ja UuVa-ministerit edustavat aivan uutta poliittista ryhmää.

Lisäksi UuVa-ryhmä on keskustan ja kokoomuksen tuella tavallaan kaapannut itselleen sen osan hallitusvastuusta, mikä vaalituloksen ja hallitusneuvotteluiden mukaan kuuluisi PS:lle.

Asia ei valtiosääntöoikeudellisesti ihan yksinkertainen. En muista vastaavaa tapahtuneen.

Kaiken kaikkiaan se miten soini, sipilä ja orpo näyttävät juonitelleen ja teeskennelleet yksissä tuumin on kansanvaltaa halventamista. Tällaisessa tilanteessa tulisi jättää eronpyyntö ja pyytää uusia vaaleja. Se että presidenttikin on sotkeutunut jupakkaan on valtionpäämiehelle sopimatonta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset