Ville Tavio

Yhdenvertaisuusvaltuutettu vihapuheen valvojana

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on etsinyt tämänvuotisten kuntavaalien ehdokkaiden Internet-kirjoituksista niin sanottua vihapuhetta.

 

Vihapuhetta seulomaan kehitettiin tietokonealgoritmi, joka kävi läpi ehdokkaiden Facebook- ja Twitter-viestejä.

 

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistossa vihapuheeksi katsottua materiaalia löytyi noin 20 viestistä. Projektin lopputuloksena yhdenvertaisuusvaltuutettu teki tutkintapyynnön yhdestä kaupunginvaltuutetusta.

 

Toiminta on monellakin tasolla erittäin kyseenalaista.

 

Kun entinen vähemmistövaltuutetun virka muutettiin yhdenvertaisuusvaltuutetuksi, hallituksen esitykseen ei kirjattu tällaista toimenkuvaa.

 

Ihmettelenkin suuresti, miten yhdenvertaisuusvaltuutetun toimenkuvaan kuuluu vaaliehdokkaiden kirjoitusten laajamittainen seulominen tietokonealgoritmilla ja tutkintapyynnön tekeminen.

 

Yksittäisten ihmisten kyttääminen ei ole yhdenvertaisuusvaltuutetun tehtävä. Rikosten valvonta kuuluu poliisille. Asianomistajarikoksissa rikosilmoituksen tekeminen on asianomistajan asia.

 

Tosiasiassa kuntavaaliehdokkailla ei ollut aavistustakaan, että heidän kampanjointiaan kytättiin viranomaisvoimin – ja vielä tietokoneohjelmalla.

 

Vaaliehdokkaiden kirjoitusten ohjelmoitu viranomaisseulonta on kyseenalaista poliittisen toimintavapauden ja sananvapauden kannalta.

 

Demokratiassa äänestäjät arvioivat vaalikirjoitusten laatua ja sisältöä. Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto ei ole olemassa tätä varten.

 

Riippumatta siitä, mihin ratkaisuun oikeuslaitos päätyy edellä mainitun tutkintapyynnön johdosta, voi tutkintapyynnöllä olla vaikutusta siihen, mitä tietoja tai mielipiteitä vaaliehdokkaat uskaltavat tuoda tulevissa vaaleissa esiin. Pahimmillaan syntyy aiheetonta pelkoa oman mielipiteen ilmaisemisesta. Tällainen seuraus olisi täysin päinvastainen siihen verraten, mitä yhdenvertaisuusvaltuutetun oikeasti pitäisi yhteiskunnassa edistää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Reijo Manssila

"Vihapuhetta seulomaan kehitettiin tietokonealgoritmi" = vihapuhekone

Kummallisen hiljaa ovat muut kansanedeustajat paitsi persut tästä tämän vuosikymmenen "tärkeimmästä" tietotekniikkainnovaatiosta. Tällaisen tekniikan soveltaminen sopii myös muiden mielipiteiden seulontaan ja Orwellin kuvaama isovelivalvonta muuttuu todeksi.

Marko Parkkola

Saisiko sen ohjelman viritettyä niin, että se etsisi sosialistisia ajatuksia vaalimateriaaleista? Eli kommunistit, natsit, maolaiset, jne. Haluaisin listan ehdokkaista, joita en missään nimessä tule äänestämään.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Suurin ongelma tässä on riittääkö tietokoneen teho? Tarvitaan ensin supertietokone tätä varten kun odotetaan kvanttikonetta ja lopullista ratkaisua sirua jokaisen nuppiin estämään ajatusrikokset.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Tietokonealgoritmi ei kelpaa tutkimaan eri kirjoituksia vaan siihen tarvitaan ihminen, joka osaa arvioida onko tämä nyt sitä "vihapuhetta" vai ei. Algoritmi ei siihen kykene.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu tutkii vain ne tapahtuneet päätökset, mitkä olivat omiaan haittaamaan niin vammaisten kuin muiden vähemmistöjen elämään vaikuttavia asioita. Vähemmistövaltuutettu poistettiin, koska siinä laajennettiin uusia alueita ja siksi on yhdenvertaisuusvaltuutettu osana YK:n vammaisten oikeudet-sopimusta.

On omituista, että miksi vihapuhetta pitäisi yhdenvertaisuusvaltuutetun lähteä etukäteen tutkimaan?

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Tässähän on ilmiselvästi joku kiellettyjen sanojen ja ilmaisujen lista ja jos tekstistä moinen löytyy on sitten se tarkastettu. Sairasta touhua, kenen valtuuksilla jne.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Yhteiskuntailmapiirin taantuminen ja totalitaristisen ilmianto- ja irtisanoutumiskulttuurin vahvistuminen ovat todella huolestuttavia ilmiöitä.

Kyseessä ei ole mikään erityisillä poliittisilla päätöksillä valittu tie. Etsikkoaika sille, että vieraskulttuurisesta kansainvaelluksesta puhuttaisiin auktorisoiduissa piireissä avoimesti vailla poliittisen korrektiuden silmälappuja, on mennyt. Mitään päätöksentekoon tarvittavaa avointa keskustelua ei ole enää mahdollista syntyä.

Nyt mennään jo vaiheessa jossa koneistot toimivat omalla painollaan. Ihmiskokeen hiljaa hyväksyneet ja ratkaisukyvyttömät valtapoliitikot huokaavat helpotuksesta kun totalitaristinen automotoriikka ottaa heidän harteiltaan henkilökohtaisen vastuun.

Ja tällaisen totalitaristisen taantuman ilmapiirissä sitten kääntyy esiin mitalin toinen puoli -- se että totalitarismin on todistettava oma oikeutuksensa. Sen se tekee rakentamalla durkheimilaisen negatiivisen kultin kaikesta maagisesta pahasta jota se on korkean moraalin nimissä vastustavinaan.

Nämä ilmiantokulttuurin hedelmät, sensuuri- ja valvontainkvisitiot, nousevat kuin itsestään. Niiden ruokahalu nimenomaan tarvitsee ihmisiä jotka koneisto voi syödä suuhunsa.

Ne tarvitsevat vain tuekseen hyviä ihmisiä -- sosiologisia vakioita ymmärtämättömiä ihmisiä, jotka vahvistautuvat omassa oikeassaolemisen kokemuksessaan tajuamatta olevansa osa instituutiota joka samalla vakiintuu. Totalitarismissa ei ole totalitaristeja, vaan nimenomaan oikeassa olijoita. Oikeassa oleminen on kaikkien totalitarismien perustunne.

Julkiset instituutiot eivät pidättele hyvien ihmisten harrastamia yksityisiä vainoja. Päinvastoin, virallinen koneisto tekee niistäkin ikään kuin virallisesti oikeutettuja. Niitä alkaa nousta tihenevään tahtiin. Viime päivinä on kivitetty jotakuta kauppiasta nimeltä Kärkkäinen. Yhtä kärkkäistä seuraa seuraava kärkkäinen, ja tunnustuksellisuuden kuohun vallatessa mielet ruokahalu vain kasvaa. Se on kaikkien puhdistusten ikuinen kuvio.

Kun ajatuspoliisi virallistuu -- kuten meilläkin on jo virallistunut -- ja kun kansalaiskyttäys pääsee käyntiin, koneisto jyrää yhä armottomammin. Yhä harvempi pystyy sanomaan: EI! Minä en lähde mukaan tällaiseen!

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Yhdenvertaisuusvaltuutettu? Jotenkin tuosta virkanimikkeestä nousee epämiellyttäviä fiboja mieleeni. Onko se SE virka, jonka virkavalintakriteerinä on ollut ylempi korkeakoulututkinto (maisteritutkinto tms.) mutta virkaan voidaan valita myös oikeustieteiden ylioppilas, jos hakija on suomalaisen vähemmistökielen edustaja ja valinnan suorittaa suomalaisen vähemmistökielen edustaja?

Käsittääkseni virkamiehiä säätelevät varsin tiukat kelpoisuusehdot(sen verran olen noita eri asteisten hallinto-oikeuksien ratkaisuja joutunut seurailemaan).
Olen oppinut, ettei lääkärinä, psykologina, puheterapeuttina ja viimeiseksi sosiaalityöntekijänä voi työskennellä virassaan, jos on jättänyt opinnot kesken ja viettänyt muutaman vuoden, kaupunginvaltuutettuna, kansanedustajan tai jopa ministerinä. Puhumattakaan jossain "hyvänteväisyysjoukossa" maailmalla.

Taustalla lienee ajatus, ettei ammattitaito kovin kohene semmoiselle lääkärille, joka lääketieteen opintojen sijaan on hankkinut pätevyyttä olemalla yhdenasian liikkeen puhetorvena eduskunnassa.
Miten sitten lienee näiden yhdenvertaisvaltuutettujen ammattitaidon tilanne?

Käyttäjän PeterLindberg kuva
Peter Lindberg

Algoritmin käyttäminen analyysissä edellyttää tietokannan muodostamista. Tällöin tietue todennäköisesti rakentuu identifioitavien henkilöiden perustalle. Minulla ei ole ammattitaitoa arvioida sitä, onko jouduttu luomaan analyysiä varten henkilörekisteriin verrattavissa oleva kokonaisuus. Jos näin on, niin toivottavasti luvat ovat kunnossa koska: ” Henkilötietolaki kieltää arkaluontoisten tietojen keräämisen. Tällaisia tietoja ovat muun muassa etninen alkuperä, poliittinen tai uskonnollinen vakaumus, henkilön terveydentila sekä seksuaalinen suuntautuminen. Arkaluontoisia tietoja voidaan kuitenkin käsitellä, mikäli rekisteröity on antanut siihen nimenomaisen suostumuksensa taikka jos oikeudesta arkaluontoisten tietojen käsittelyyn on laissa nimenomaisesti säädetty.” Henkilötietolaki 22.4.1999/523

Sen nyt voin kuitenkin todeta, että jos olisin aikoinani esittänyt esimiehelleni vastaavan tietojoukon muodostamista virkatyönä, olisin saanut vastaani huutonaurua. Jos vielä olisin kehdannut esittää aineiston pohjalta tehtävän joukon rikosilmoituksia koskien tunnistettujen henkilöiden poliittisia kantoja, minut olisi viipymättä erotettu.

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

Onko sukupuoleton, rajaton, maaton ja varaton ihanne?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset