Ville Tavio

Yhdenvertaisuusvaltuutettu hyväksyy kantaväestön syrjinnän – ei noudata lakia

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on nyt ratkaissut kantelun kantaväestöön kohdistuneesta syrjinnästä, jossa noin 2 500 euron kuukausipalkkaan johtavaan varasto- ja hyllytystyön työharjoitteluun hyväksyttiin vain maahanmuuttajia.

 

Yhdenvertaisuusvaltuutettu ei ryhtynyt asiassa toimenpiteisiin vaan katsoi, ettei voida riittävän yksiselitteisesti ja selvästi olettaa, että kyse on syrjinnästä tai muusta yhdenvertaisuuslain vastaisesta menettelystä.

 

Vastauksessa yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta sanotaan: "Ymmärrämme, että voi tuntua epäoikeudenmukaiselta, että hankkeeseen voi hakea mukaan ja sen kautta koulutusta sekä työpaikan saada vain työtön maahanmuuttaja mutta ei kukaan toinen henkilö, vaikka kyseinen henkilö olisikin esimerkiksi työtön ja täyttäisi hakukriteerit."

 

Yhdenvertaisuusvaltuutettu katsoi tästä huolimatta, että kyse ei ole syrjinnästä. Ratkaisun perustelussa todetaan: "Kaikki epäsuotuisa kohtelu tai epäedulliseen asemaan asettaminen ei kuitenkaan ole syrjintää. Jos esimerkiksi on esitettävissä lakiperusteinen sekä tavoitteiltaan hyväksyttävä ja keinoiltaan oikeasuhtainen (asianmukainen, tarpeellinen ja kohtuullinen) oikeuttamisperuste, ei kyse ole syrjinnästä."

 

Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan toiminta näyttää perustuvan kotoutumislakiin sekä valtion kotouttamisohjelmaan.

 

Yhdenvertaisuusvaltuutettu pohtii vastauksessaan asiaa myös toisesta näkökulmasta: "Ei ole poissuljettua, että esimerkiksi työ- ja elinkeinoministeriön, jonkin muun viranomaisen taikka hankkeeseen osallistujien valinnasta vastaavan yrityksen katsottaisiin syyllistyneen syrjintään tai muuhun yhdenvertaisuuslain mukaiseen menettelyyn, esimerkiksi jos kävisi ilmi, että hankkeen avulla työllistettäisiinkin henkilö tai henkilöitä, joilla on jo ennen hankkeeseen osallistumista erinomaiset mahdollisuudet työllistyä maahanmuuttajataustastaan huolimatta, mutta samalla yksittäisen ei-maahanmuuttajataustaisen henkilön tai henkilöryhmän työllistämistä edistävät palvelut samanlaisiin tehtäviin olisi laiminlyöty täysin huolimatta kyseisen henkilön tai henkilöiden huonosta työllistymismahdollisuuksistaan."

 

Asian kannalta ratkaiseva yhdenvertaisuuslain 12 § on jätetty ratkaisussa täysin huomioimatta. Pidänkin ratkaisua vääränä.

 

Yhdenvertaisuuslain 12 § mukaan erilaisen kohtelun oikeuttamisen tulee perustua työtehtävien laatuun. Yhdenvertaisuusvaltuutetun vastauksessa ei tällaista tulkintavaihtoehtoa ole tapaukseen liittyen esitetty. Laki ei anna mitään perustetta sallia maahanmuuttajien suosimista varastotyöhön tai työharjoitteluun pääsyssä.

 

Pidän erikoisena myös sitä yhdenvertaisuusvaltuutetun arviota, että maahanmuuttajat olisivat huomattavasti kantaväestöä huonommassa työmarkkina-asemassa varasto- ja hyllytystöissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

22Suosittele

22 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kas kun persut ei huomannut tuota jo-15-16 kun Työ ja elinkeinoministeriön ministeri Jari Linströmmit "yhdenvertaisuuslailla" poisti työttömiltä sosiaaliturvasta korvauksia.Teki niiden saamiseksi ehtoja joita ei ole muissa kelan tuissa eikä etuuksissa.Päin vastoi täydensivät lakia joka oli tehty -94 toimeentulotukeen .Joka jo entuudestaan on poistanut muut etuudet toimeentulotuesta.

Perustulo 560e/kk sekin on vain työtä vastaan työttömälle joka saa toimeentulotukea. Ei siis yhdenvertaisesti kun muut saa tulojensa päälle tuon perusturvansa.

Täysi vedätys kuten Kepu Tiilikaisen 300e joka sekin vähennetään toimeentulotuesta työttömältä.
Saako Pizzeria maksaa työntekijälle 9/pv 180e/kk palkkaa? Mitä sanoo EK/SAK/hallitusten tekemät lait palkoista.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Ei työministeri Lindströmin harjoittamassa työttömien kyykyttämisessä mitään puolusteltavaa ole. Hän onkin loikannut Sinisiin.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Eli saa syrjiä, kunhan se on sitä parempaa syrjintää? Vai saavatko myös inkeriläiset paluumuuttajat tai muutkin maahanmuuttajat osallistua... riittääkö että on maahanmuuttajataustainen, vaikka kolmannessa sukupolvessa?

Ei näemmä. Ainoastaan:
"---
Kenelle ohjelma sopii?

Olet 17-63 -vuotias maahanmuuttaja
Sinulla on Suomessa työskentelyyn oikeuttava oleskelulupa, ja *et ole vielä Suomen kansalainen*
Olet TE-toimiston asiakas ja ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi
Olet valmis aloittamaan työnteon lyhyen koulutusjakson jälkeen
Haluat oppia suomen kieltä työnteon ohesssa, samalla kun aloitat työt tarjoamallamme alalla
Osaat lukea ja kirjoittaa latinalaisilla aakkosilla.
"---

Riittää siis, että luopuu Suomen kansalaisuudesta ja hankkii oleskeluluvan, mielenkiintoista. Lisäpisteitä varmaan saa, jos ei osaa suomen kieltä ja ei ole maitonaama.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Huvittavinta on se että oman maan työttömän sosiaaliturvan pienentäminen jo-94 -08-15 lähtien ei ole törmännyt perustuslakiin eikä yhdenvertaisuuslakiin?

Maahanmuuttajien alempi sosiaaliturva törmäsi perustuslakiin
Ehdotettu lakimuutos on kuitenkin törmännyt perustuslaillisiin ongelmiin ja hallitus joutui vetämään esityksensä takaisin.

Perussuomalaiset ovat pettyneitä, sillä tämä oli yksi keino vähentää Suomen vetovoimatekijöitä turvapaikanhakijoiden keskuudessa.
lähde:
SuomiUutiset-16

Käyttäjän TimoJokela kuva
Timo Jokela

Yhdenvertaisuusvaltuutettu on todettu olleen väärässä toisessakin asiassa: http://aitoavioliitto.fi/uutiset/kotimaa/yhdenvert...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Saksalainen journalisti Günter Wallraff teki aikoinaan kirjan "Ganz unten" jonka taustatyötä varten hän teeskenteli olevansa maahanmuuttaja.
Saamieni tietojen mukaan kohta ilmestyy romaani "Ganz oben".

Käyttäjän ollimax kuva
Olli Mäntyranta

Haluaisitko kertoa vähän yksityiskohtaisempia tietoja kantelusta. Esim. kuka tuota työharjoittelupaikka tarjosi, ja miten yhdenvertaisuusvaltuutettu perusteli päätöstä? Yritin etsiä yhdenvertaisuusvaltuutetun verkkopalvelusta, mutta en löytänyt kuvaamasi kantelun perusteella tehtyä päätöstä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Kannattaa myös katsoa miten eduskunta muutti -14 yhdenvertaisuuslakia työttömien kohdalla.Ei koske aktiivitoimissa olevia työttömiä yhdenvertaisuus työelämässä.

Onko rasismia? Kun yksi kansanosa eroitetaan laista joka pitäisi koskea kaikkia yhdenvertaisesti.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mikä tässä nyt on syrjintää? Kielikurssi keskellä yötä ja luvattu ehkä duunipaikka kurssin hyväksyttävästi suorittaneille? Moniko olisi valmis pakertamaan keskellä yötä duunia opiskellen samalla suomenkieltä. Toivoa sopii että duunipaikka on sitten taattu tuon kurssin jälkeen ettei vaan mitkään suomalaiskansallinen halipatihippaajännä-kurssi.

Tosiaan Suomessa, ainakin täällä Keski-Uudellamaalla haetaan jatkuvasti varastotyöntekijöitä ja kyllä tietämäni nuoret ovat hyvin tuohon duuniin tarttuneet. Eli nyt ollaan kateellisia yötyöstä jota muuten kantasuomalaiset saavat yhtä, tai oikeammin helpommin, helposti täälläpäin.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Sinänsä sillä ei pitäisi olla väliä onko kurssi yöllä vai päivällä tasavertaisuuden näkökulmasta. Toisaalta, jos työpaikka on räätälöity maahanmuuttajille ei mun mielestä pitäisi olla ongelmaa sellaista tarjota vain maahanmuuttajille. Toki ymmärrän miksi tämä voi yhdenvertaisuuden näkökulmasta olla ongelmallista.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Työpaikkojen räätälöiminen maahanmuuttajille vaikuttaa kovin syrjivältä niitä kohtaan, jotka onnettomuudekseen eivät ole maahanmuuttajia.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Sinä se jaksat puolsutaa maahanmuuttajia.. Siis en tiedä mitä pitäisi tapahtua ettet jollain keinolla puolusta heitä....

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Jos joku Suomeen paluumuuttava kansalainen nyt sitten saa varastomiehen paikan tuota kautta, ei sen luulisi Taviota paljon haittaavan. Näyttää kuitenkin haittaavan.

Meitä maahanmuuttajia ei Suomeen haluta töihin, työttömäksi, opiskelemaan taikka eläkkeelle. Kun olet kerran muuttanut ulkomaille, olet aina parialuokkaa. Näin siis Suomessa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

On muuten täälläpäin pula varastomiehistä. Suurin osa on opiskelijoita eli hirveän kova vaihtuvuus. Moni ei kyllä yötyötä jaksa. En jaksaisi enää minäkään.

Käyttäjän JouniSuninen1 kuva
Jouni Suninen

Outo väite, että joku olisi paarialuokkaa siksi että on maahanmuuttaja. Työpaikkaan päästäkseen tulee täyttää sen edellyttämät vaatimukset, ja sillä siisti. Tiedot ja taidot hankkinut maahanmuuttaja saa varmasti paikan ellei jollain toisella ole parempia esittää.

Käyttäjän hankamaki kuva
J. Sakari Hankamäki

Ville: tärkeää työtä se, mitä asian parissa teet.

Kannattaa kuitenkin kaikkien tarkistaa tuosta alla olevasta linkistä, mikä kaikki muukin kantaväestöä syrjivässä ja maahanmuuttajia suosivassa politikoinnissa on vinksallaan ja yhdenvertaisuussäädösten vastaista.

http://jukkahankamaki.blogspot.fi/2017/11/maahanmu...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Yhdenvertaisuus paljastuukin erivertaisuudeksi. Olisiko selvyyden vuoksi hyvä vaihtaa myös valtuutetun nimike?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset