Ville Tavio

Perustuslaki ja ulkomaalaisten sosiaaliturva

Globalisaation ja massamaahanmuuton aikakaudella on hämmentävää, että hyvinvointivaltio päättää tarjota kansalaisetuudet myös ulkomaalaisille.

 

Kuitenkin Suomen perustuslain 19 § mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.

 

"Välttämättömän" määritteleminen on toisaalta jätetty muilla laeilla säädettäväksi. Vaikka jokaisella olisi oikeus välttämättömään, ei tämä tarkoita sitä, ettei perustuslaissa olisi tarkoitettu hyvinvointivaltion tarjoavan Suomen kansalaisille välttämätöntä laajempia palveluita. Sosiaalietuudet ovat siis yhä pitkälti poliittisten päätösten määriteltävissä.

 

Mielenkiintoinen kysymys on, miksi perustuslaki muutettiin tältä osin jokaisen kattavaksi.

 

Nykyinen perustuslakimme tuli voimaan vuonna 2000. Politiikassa asioiden valmistelun ja käsittelyn jatkumot yltävät usein vuosikymmenten päähän. Maassamme keskusteltiin jo 1970-luvulla erillisen perusoikeuslain säätämisestä. Hanke ei sellaisenaan mennyt läpi, mutta osittain sen seurauksena hallitus antoi vuonna 1993 esityksen eduskunnalle perustuslakien perusoikeussäännösten muuttamisesta.

 

Kyseisessä hallituksen esityksessä HE 309/1993 ehdotettiin perusoikeussäännösten kokonaisuudistusta siten, että säännöstön henkilöllistä soveltamisalaa laajennetaan ja perustuslain suojan piiriin lisätään useita uusia perusoikeuksia.

 

Hallituksen esityksen 15 a §:ään on koottu keskeiset sosiaaliturvaan liittyvät perusoikeussäännökset. Vanhassa hallitusmuodossa ei ollut vastaavaa säännöstä. Hallituksen esitykseen kirjattiin, että "oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon on kaikilla" (kursivointi minun).

 

Hallituksen esityksessä mainitaan, että "Suomi on liittyessään useisiin Yhdistyneiden kansakuntien, Euroopan neuvoston ja Kansainvälisen työjärjestön sopimuksiin sitoutunut ylläpitämään ja kehittämään sosiaaliturvaa. Tässä suhteessa ovat merkittäviä taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskevan kansainvälisen yleissopimuksen 9–12 artiklat ja Euroopan sosiaalisen peruskirjan 7, 8, 11–17 ja 19 artiklat sekä jälkimmäisen sopimuksen lisäpöytäkirjan 4 artikla."

 

Pykälät suunniteltiin siis vastaamaan näitä kansainvälisiä sopimusvelvoitteita.

 

Suunnittelussa tapahtui kuitenkin valuvirhe ja Suomi meni aivan liian pitkälle.

 

Hallituksen esityksessä HE 309/1993 luovuttiin eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta perusoikeuksien kytkemisestä Suomen kansalaisuuteen. Nuo poikkeukset ovat vaalioikeudet sekä oikeus oleskella maassa. Vastaavanlainen muotoilu otettiin perustuslakiin vuosituhannen vaihteessa.

 

Suomen perustuslain muotoilu on tältä osin liian löyhä. Seuraukset näemme nyt 2010-luvulla. Hyvä esimerkki on viime vuodelta, jolloin perustuslakivaliokunta päätti, että työttömän maahanmuuttajan kotoutumistuen pienikin alentaminen olisi vastoin perustuslakia, jos se kohtelisi eri tavalla työtöntä maahanmuuttajaa ja työtöntä Suomen kansalaista. Tämä on absurdia.

 

Vielä tuoreempi esimerkki löytyy Helsingistä, missä 20.11.2017 kokoontunut kaupunginhallitus päätti yhden äänen enemmistön voimalla laajentaa laittomasti maassa oleskelevien oikeutta maksuttomiin palveluihin ja toimeentuloon huomattavasti.

 

Näennäisesti kyse on yksittäisen kaupungin päätöksestä, mutta käytännössä julkiset varat ovat kuin rahakirstu, jonka yhden nurkan tyhjentäminen vaikuttaa kokonaisvarallisuuteen.

 

Tästäkin syystä perustuslakia pitää muuttaa. Perustuslain tulee kuvastaa Suomen valtion perimmäistä tarkoitusta. Suomen tarkoitus ei ole olla koko maailman sosiaalitoimisto.

 

Teinkin tänä vuonna lakialoitteen (LA 12/2017), jossa ehdotin lisättäväksi Suomen perustuslakiin, että Suomen valtion tehtävä on ensisijaisesti Suomen kansalaisten oikeuksien turvaaminen. Vain ensisijaisesti omien kansalaistensa oikeudet turvaamalla Suomi voi olla olemassa myös seuraavat 100 vuotta, ylläpitää hyvinvointia ja nousta uusiin ennennäkemättömän upeisiin saavutuksiin.

 

Perustuslakiin pitää lisätä kirjaus, että Suomen valtion tehtävä on ensisijaisesti jokaisen Suomen kansalaisen oikeuksien turvaaminen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

"jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon."

Pari huomiota: Jos "jokainen" tarkoittaa kaikkia ihmisiä, ei ainoastaan Suomen kansalaista, tarkoittaako perustuslaki sitä, että velvollisuus järjestää välttämätön toimeentulo ja huolenpito koskee Suomen Valtiota?

Olisi hyvä tehdä kansainvälinen vertailu. Missä maissa perustuslakiin on kirjattu valtion velvollisuus turvata ulkomaalaisen välttämätön toimeentulo ja huolenpito? Onko se normaali käytäntö (sivistysvaltioissa)?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

''Perustuslakiin pitää lisätä kirjaus, että Suomen valtion tehtävä on ensisijaisesti jokaisen Suomen kansalaisen oikeuksien turvaaminen.''

Mä voisin lyödä vetoa, että tuollaista kirjausta sinne ei tule.

Tämä on perussuomlaisten haaveuni, eikä se toteudu muutamalla kansanedustajalla.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Odotankin mielenkiinnolla missa vaiheessa kela rupeaa lähettelemään 7,5 miljardille ihmiselle toimeentulotuki papereita ja kyselemään tilinumeroita. Koska eikö suomen perustuslaki velvoita tuohon?

vai pitääkö kaikkien ihmisten erikseen hakea tuota toimeentulotukea suomesta? Onko palvelua mainostettu eri kielillä jo kelan sivuilla?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Ilman muuta tukia pitää hakea asianmukaisella tavalla. Luulisin että mitään joukkohakemusta ei tässä tapauksessa voi käyttää.
Ei rahaa voi tietenkään lähettää jos vastaanottajan tietoja ei ole viety järjestelmään. Tietenkin jos hakemuksia tulee kovin paljon tulee harkittavaksi voitaisiinko jo kirjatun kaverin hakemuksen tiedoilla lähettää myös rahaa tuttaville, sehän säästäisi käsittelykustannuksia rutosti.

Jos vihreät ja demarit voittavat seuraavat eduskuntavaalit on tietenkin mahdollista saavuttaa sellainen yhteisymmärrys että rahaa lähetetään vallankin ulkomaisiin osoitteisiin ilman eri hakemustakin.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jos perustuslaissa ei selvästi sanota, että valtion on taattava jokaiselle oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon, se on hieman samankaltainen asia kuin Nato-optio. Siinäkin on oikeus saada turvaa, tosin sitä ei kerrota kenellä on velvollisuus se turva antaa.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Ehkä tämä on tarkoitettu vitsiksi, mutta kommentoin ettei tämänkaltainen käsitys pahemmin leviäisi. Jokainen Suomesta poismuuttanut tietää että Kelan jäsenyys lakkaa jos asuu ulkomailla pysyvästi. Ei Kela etsi asiakkaitaan ulkomailta, vaan sen piiriin tulee kuulumaan vasta kun pystyy osoittamaan asuvansa Suomessa.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Eihän laittomasti maassa oleva ihminenkään voi virallisesti asua suomessa, Mutta silti heille ollaan tarjoamassa suomen hyvinvointivaltion palveluita.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari Vastaus kommenttiin #8

"Odotankin mielenkiinnolla missa vaiheessa kela rupeaa lähettelemään 7,5 miljardille ihmiselle toimeentulotuki papereita ja kyselemään tilinumeroita. Koska eikö suomen perustuslaki velvoita tuohon?"

En usko että Suomessa on 7,5 miljardia ihmistä "laittomasti", mitä se sitten mahtaa tarkoittaakaan. Itsekin olen joskus käynyt Suomessa mutta en ole tiennyt sen olevan laitonta. Enkä myöskään usko että mitään hyvinvointivaltion palveluita tullaan postitse "tarjoamaan". Eiköhän niitä pidä anoa.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Suomen kuuluu ensisijassa pitää huolta omista kansalaista. Ei voi olla niin että laittomilla on ohituskaista kaikkeen. Jos migri on päättänyt ei oleskeluluvalle tarvetta, niin silloin säilöön ja pikainen poistaminen maasta.

Suomella eikä Helsingillä ole varaa elättämään kaikkia. Hävettää että suomalisten etuja karsitaan ja saamaan hengen vetoon ollaan työntämässä ilmaisia hampaita. Kuinka moni suomalainen jonottaa hammaslääkäriin ja lääkäriin?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

OTM Ville Tavio,

Mielestäni avasit Pandoran lippaan. Sinulla on paremmat mahdollisuudet selvittää kolme avainkysymystä:

1. Onko totta, että Suomen valtio on perustuslain mukaan velvollinen järjestämään välttämättömän toimeentulon ja huolenpidon jokaiselle, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa. Onko perustuslain tarkoitus, että tämä ”välttämätön” toimeentulo ja huolenpito koskee kaikkia maailman ihmisiä?

2. Jos Suomen Valtion huolenpito koskee kaikkia maailman ihmisiä, onko se rajoitettu vain Suomen Valtion alueelle?

3. Onko tämänkaltainen velvoite kirjattu useimpien sivistysvaltioiden perustuslakiin?

Jos saat vastaukset näihin kysymyksiin, olisin kiitollinen, että kertoisit vastaukset täällä.

ystävällisin terveisin

Matti Villikari
Espoo

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset