Ville Tavio

EU on jo liittovaltio

Euroopan unioni on liittovaltio.

 

Samaan aikaan Suomessa hallituspuolueiden poliitikot väittävät, ettei mitään liittovaltiota ole olemassa tai syntymässä. Keskusteluympäristö on ulkopuoliselle kuuntelijalle varsin hämmentävä.

 

Aiheen pohtimiseksi kannattaa miettiä, mitä liittovaltio tarkoittaa eli mitkä ovat tärkeimmät elementit ja tunnusmerkit, jotka tekevät valtioiden välisestä liitosta liittovaltion.

 

– EU:n lainsäädäntö on Suomen kansallisen lainsäädännön yläpuolella.

– EU:n tuomioistuimella on päätösvalta yli Suomen korkeimman oikeuden.

– EU määrää, miten me saamme omia rahojamme käyttää: Esim. maatalouden tukirahoituksille tarvitaan pääsääntöisesti aina EU-komission hyväksyntä.

– Suomi on alisteinen EU:n määräämälle ulkopolitiikalle.

– Valuuttaunionin myötä meillä ei ole enää omaa rahayksikköä, emmekä juurikaan voi vaikuttaa käyttämämme valuutan arvoon.

– Suomen Pankki kuuluu Euroopan keskuspankkijärjestelmään. Keskuspankki on yksi valtion/liittovaltion konkreettisimmista tunnusmerkeistä.

– Suomen kansa ei voi äänestämällä vaikuttaa siihen, ketkä istuvat Euroopan komissiossa, joka tekee lainsäädäntöesityksiä ja jota voi verrata hallitukseen.

– Euroopan parlamentin 751 jäsenestä vain 13 on suomalaisia, eikä Euroopan parlamentin jäsenillä edes ole aloiteoikeutta lainsäädännössä.

– Olemme EU-kansalaisia: Jopa passin kannessa lukee ensin Euroopan unioni ja vasta sen alla Suomi.

– Konkreettisten tunnusmerkkien lisäksi EU:lla on myös liittovaltion symbolisia tunnuksia, kuten lippu ja hymni.

 

Monilla mittareilla tarkasteltuna me siis elämme jo nyt EU-liittovaltiossa, vaikka moni muuta väittää. Liittovaltiokehitys kävi selväksi viimeistään Euroopan unionin uuden perussopimuksen eli Lissabonin sopimuksen – joka luotiin korvikkeeksi EU:n perustuslaille – myötä.

 

Päätösvaltaa siirretään edelleen Suomesta

 

Muutos, jossa päätösvaltaa siirretään eri keinoilla pois Suomesta, ei ole suinkaan päättynyt. Mieleeni tulevia esimerkkejä vuosilta 2015–2018:

 

– Suomen rautateiden matkustajaliikenne (VR) avataan ulkomaalaiselle kilpailulle EU:n päätöksestä.

– EU:lle päätettiin perustaa yhteinen syyttäjänvirasto (EPPO).

– EU:n pankkiunioni etenee. Siihen sisältyy kaikkien EU-maiden yhteinen pankkitalletussuoja.

– EU neuvottelee vapaakauppasopimuksia, joihin sisältyy kansainvälinen investointituomioistuin. Tämä vie Suomen oikeuksien tuomiovaltaa ulkomaiseen tuomioistuimeen.

– Komissio on todennut, että brexitin johdosta EU-integraation on syvennyttävä entisestään.

– Komission eli EU:n hallituksen kaikki komissaarit ovat yhä näkyvästi liittovaltiomyönteisiä. Riittävä liittovaltiomyönteisyys on painavin yksittäinen tekijä EU:n virkanimityksissä.

– Komission puheenjohtaja ehdotti jäsenvaltioille yhteistä eurovaaliäänestystä, jossa suomalainen voisi äänestää esimerkiksi kreikkalaista.

– Komission puheenjohtaja ehdotti EU:n yhteistä armeijaa.

– EU-maat valitsivat Eurooppa-neuvoston jatkokaudelle puheenjohtajaksi (President of the European Council) federalismia ajavan puolalaisen Donald Tuskin, vaikka Puola itse vastusti tämän valitsemista.

– Komissio valmistelee nyt EU:n historian vakavinta puuttumista Puolan sisäpolitiikkaan "oikeusvaltion turvaamiseksi". Oikeasti tämä johtuu siitä, että Puolassa on kansallismielinen hallitus. Esimerkiksi Espanjan tilanteeseen (Katalonian poliittiset vangit) taas ei puututa lainkaan, koska Katalonian itsenäistyminen koetaan uhkana EU:lle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Onneksemme Katalonia itsenäisyyspyrkimyksineen rajoittaa EUn liittovaltiokehitystä.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kiinasta katsottuna Eurooppa on pieni niemimaa Aasian mantereen länsireunalla. Eurooppa on teknisen kehityksen kehto jossa on aina sodittu. Eurooppa muodostuu neljästäkymmenestä pikku valtiosta, oikeastaan kylästä.

Globaalissa kilpailussa nämä kylät nopeasti taantuvat kivikaudelle jos maanosasta ei tule liittovaltiota. Kun suomalainen rekka ajaa Hollannista Belgiaan, siellä poliisi sakottaa kuljettajaa siitä että ei ole kunnolla kiinnittänyt kuormaa. Suomessa, Hollannissa ja Belgiassa on erilaiset standardit ja lait. Ja näitä poikkeavuuksia tuhansia. EU:n puitteissa meillä olisi mahdollisuus määritellä yhteiset standardit, mutta enemmistö haluaa ne säilyttää itsenäisyyden nimissä.

Liittovaltiokehityksen vastustajat vievät Euroopan maita kohti itsenäisiä ja itsepäisiä taantuvia kyliä.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Yhteiseen standardointiin ei tarvita mitään liittovaltiota. Standardit ja ovat suosituksia, jotka sisältävät tuotteiden, palvelujen ja prosessien teknisiä eritelmiä. Puheilla EU-standardeista viitataan EU:n säädöksiin kuten asetuksiin ja direktiiveihin. Näitä EU on tehnyt koko historiansa ajan. Perussäädös on nykyisin standardisointiasetus vuodelta 2012.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Ei nyt oikein ollu edes teknisessä kehityksessä mikään ihmeellisyys.

Kiinalaiset sekä arabit olivat aikoinaan reilusti edellä. Euroopan nousu tulee lähinnä siinä, että oltiin tuossa tutkimusmatkailussa hieman arabeja edellä JA sitten Kiinassa yksi pölhö keisari päätti lopettaa siirtomaaprojektit ja tutkimusmatkailut päättämällä "muualla ei ole mitään jännää".

Sitten eurooppalaiset eksyi uudestaan amerikkaan. Näillä tapahtumilla oli ratkaiseva vaikutus euroopassa, että päästiin jopa ohitse kiinalaisista ja alistettiin suuri osa maailmaa siirtomaiksi. Ja pudottiin pois kun tasoiteltiin parissa sodassa se eurooppa viime vuosisadalla.

Nyt tosiaankin maailmanpolitiikassa on se USA, EU, Venäjä ja Kiina ne mahtitekijät. Olisi se liittovaltio oikea reitti noin niinkuin selviytymisen kannalta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eipä tässä juuri muuta puutu kuin presidentin nimitysmuutos kuvernööriksi ja eduskuntalaitoksen lopettaminen. Säästöä tulee äänestyksistä, ne voidaan lopettaa kokonaan lisäkustannuksia tulee köyhempien EU-maiden elättämisestä vähäksi aikaa eli kunnes Suomi on kanssa takapajula.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Yhteneviä standardeja on ollut ja tulee olemaan ilman unioniakin.

Brexitin hyvänä puolena voidaan kyllä pitää sitä että englantilaisia tuskin olisi saatu hylkäämään omat standardinsa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Kun ajelee EU:n maissa, rajoja ei edes huomaa, samoilla euroilla voi tehdä ostoksia. Kun poikkeaa pubiin, siellä kysellään mistä päin vieras on. Ihan kuten Kuopiossa tai Saarijärvellä.

Meelbekissä (jossa terroristit asuvat) on turvallista poiketa kahville. Vähintään yhtä turvallista kuin Turussa. Vallooneissa ja turkulaisissa ei ole paljoa eroa.

Katalonia olisi voinut EU:n puitteissa muodostua osaksi Unionia, täydellinen itsenäisyys tuntuu hassulta nykyaikana.

Minä, vanha evakkoukko nautin Unionista, minusta on tullut Liittovaltion kansalainen:)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Setelirahan käyttö hiipuu ja käteisen kantaminen on jopa riski.
Visa ei ota juurikaan kantaa valuuttaan.

Pubissa on siis ruvettu kyselemään ihmisten yksityisasioita unionin myötä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kun ajelee EU:n maissa, rajoja ei edes huomaa"

Samanlaista se oli ennen EU:ta, Venäjän satelliittimaita lukuunottamatta, kortilla maksamista vain ei silloin ollut.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Valitettavasti se ei liittovaltio ole eikä sellaiseksi näytä olevan kehittymässäkään. Meillä yhä blogistin kaltaiset kalifit säätelevät kilvan sellaisia kieltoja, rajoituksia ja veroja joita muualla unionissa ei ole.
Eikä kansalaisilla ole mahdollisuutta hakea oikeusturvaa unionilta koska asia ei sitä koske.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tomi Ketola kirjoittaa tietävänsä "Eikä kansalaisilla ole mahdollisuutta hakea oikeusturvaa unionilta koska asia ei sitä koske."

Nyt kannattaa ottaa hiukkasen enemmän selville kuinka EU:ssa toimitaan ja mitä sen toimintatapoihin kuuluu. Lisäksi mitä erillisisä instituutioita union pitää sisällään. EU:n organisaatioon kuuluu mm. EU tuoimioistuin.
EU:n kansalaiset, yritykset ja muut organisaatiot voivat kääntyä Euroopan tuomioistuimen puoleen, jos joku EU-toimielin on rikkonut heidän oikeuksiaan.

http://europarlamentti.info/fi/Euroopan-unioni/org...

EU:lla on oma oikeusjärjestyksensä, joka sääntelee jokaisen EU:n kansalaisen oikeuksia ja velvollisuuksia.

Asetuksia sovelletaan suoraan kaikissa jäsenvaltioissa. Tästä seuraa, että:
kuka tahansa voi vedota oikeudenkäynnissä suoraan yhteisön asetuksessa annettuihin säännöksiin, ja tuomioistuimen on sovellettava niitä
asetuksia sovelletaan samalla tavoin kaikkialla EU:n alueella, mikä helpottaa eri jäsenvaltioissa asuvien henkilöiden välisten oikeusriitojen ratkaisemista.
http://ec.europa.eu/civiljustice/legal_order/legal...

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

# 11

Sirpakin tahallaan unohtaa kokonaan sen tosiasian että valtaosa lainsäädännöstämme ei unionille kuulu. Aivan valtaosa kansalaisia koskevista päätöksistä tehdään eduskunnassa ja kunnissa. Unionin toimielimiin tehdään toki valituksia silloin kun omien poliitikkojemme toiminta koetaan mielivaltaiseksi mutta aika harvassa ovat ne asiat joihin unionilla on nykyisellään mahdollisuus vaikuttaa. Meillä puoskaroidaan kieltoja ja rajoituksia sellaisistakin asioista jotka muualla unionissa ei poliitikoille kuulu vaan kansalaiset saavat päättää itse, kukin haluamallaan tavalla.

Kuitenkin pieni osa poliitikoistamme opetuslapsineen jaksaa hokea tuota mantraa jonka mukaan unioni päättäisi käytännössä 'kaikesta'. Se pistää kerta toisensa jälkeen miettimään näiden kekkulien suhdetta rehellisyyteen ja myös sitä, miksi niin epärehellisten suharien pitäisi päästä pakottamaan miten kansalaisten täällä kuuluu elää.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #12

Nykyisin valtaosa päätöksistä eduskunnassa tehdään nimenomaan EU:n velvoittamana päätöksentekona. Jopa sote- ja maakuntauudistuslainsäädännöstä on joidenkin puolueiden taholta pyydetty lausuntoa EU:sta uudistuksen lainmukaisuudesta unionin lainsäädäntöön.

Kansalaisillamme on kuitenkin viimeisin mahdollisuus kääntyä EU oikeuden puoleen kunhan oman maan oikeusasteet on katsottu loppuun. Niidenkin eduskunnassa tehtyjen päätösten osalta joista ei ole lainsäädännön pohjaa suoraan EU:n direktiiveistä tai asetuksista on mahdollista tehdä valitus EU:n tuomioistuimeen esim. ihmisoikeuden säädösten tai tasa-arvolainsäädännön perustein. Kyllä kaikkein korkein oikeusistuin on EU:ssa sano mitä sanot. On sitten aivan eri asia kuka tuota mahdollisuutta tulee käyttämään.

Unioni päättää nykyisin jo suuressa määrin jäsenmaita koskevista politiikan osa-alueista. Jopa osittain verolainsäädäntökin on sieltä peräisin. Ei pidä olla sinisilmäinen EU:n toimintatapojen suhteen. Pakottavaa lainsäädäntöä on jo aivan kotitarpeisiin saakka venytetty ja lisää tulee kaiken aikaa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

EU:sta puhuttaessa kaikki innolla kannattavat tai vastustavat sen muodostamista liittovaltioksi. Silmiin ei ole sattunut ketään, joka pyrkisi määrittelemään, mikä on liittovaltion ja valtioliiton ero. Siinä mielessä tämä Tavion kirjoitus on jopa poikkeuksellinen, että tässä perustellaan mielipidettä, jonka mukaan EU on jo liittovaltio.

Kannattajille se sana "liittovaltio" on eräänlainen taikasana, stiiknafuulia, joka ratkaisee EU:n hallinnon sekavuuden ja tuo maiden kansallisten hallintojen yläpuolelle viisaan, oikeudenmukaisen ja päättäväisen hallitsijan, eräänlaisen hyvän tsaarin. Moisen kuoriutuminen esiin samoista toimijoista, jotka eivät pysty lopettamaan edes parlamentin reissaamista Brysselin ja Strasbourgin välillä, vaatii todella vahvaa uskoa.

Joskus aikoinaan EU:ssa vannottiin subsidiariteettiperiaatteen nimiin. Termi on sanahirviö, mutta ajatus hyvä. Tällä läheisyysperiaatteella tarkoitettiin, että päätöksenteko täytyy säilyttää mahdollisimman lähellä päätöksenteon kohdealuetta, koska siellä on paras paikallisten olojen tuntemus ja suurin päätösten vaikutuksia koskeva intressi. Keskitettyyn päätöksentekoon pitää viedä vain ne asiat, joissa se on hyvin perusteltua ja selvästi hyödyllistä. Tässä(kin) asiassa EU:n olisi syytä palata juurilleen.

Lopultakin, on toisarvoista, puhutaanki valtioliitosta vai liittovaltiosta. Olennaista on, kuinka se toimii. Nykyisellään EU:n hallinto on sekava ja se toimii huonosti. Se tekisi viisaasti, jos se laittaisi ensin hallintorakenteensa ja toimintatapansa kuntoon ja palaisi sitten kyselemään lisää valtuuksia, jos se jossain kohdin niitä oikeasti tarvitsee.

Käyttäjän VilleTavio kuva
Ville Tavio

Kiitos viisaasta kommentista Jaakko Aalto.

Vuosikymmeniä vahvana pysynyt toissijaisuusperiaate on käytännössä jo hylätty ja se on oikeusteoreettisesti syynä EU:n paisumiseen vuosi vuodelta.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Valtio on vähä niinkuin armeija.

Liittovaltio tästä saadaan yhteisillä asevoimilla. Ja se muuten olisi Suomen etu.

Olli Tiilikainen

Kirjoituksen sisältö ei vastaa otsikkoa. Otsikossa väitetään, että EU on jo liittovaltio. Sisällössä voisi siis olettaa olevan väitettä tukevia faktoja. Siellä kuitenkin puhutaan pääosin vain negatiiviseen sävyyn kuinka Eu vaikuttaa suomalaiseen päätöksentekoon. Suomalaiseen. Ja sekin tulee selväksi, ettei Suomi tai sen kansalaiset kirjoittajan mielestä voi vaikuttaa riittävästi EU:n päätöksentekoon. Miten tämä liittyy liittovaltioon? Mites muut valtiot ja niiden kansalaiset? Valtioiden väliset vuorovaikutus- tai valtasuhteet? Talousnäkökohdistakin poimittu Suomeen negatiivisesti vaikuttavat, mutta liittovaltioon tai sen puuttumiseen melko löyhästi liittyvät seikat. Pelottavan löyhää argumentointia, tällä kertaa vastaan. Huolestuttavaa on se, että myös puolestapuhujat ovat yleisesti liikkeellä yhtä hataroilla ja tunnepitoisilla argumenteilla. Pintapuoliseen keskusteluun jumahtaminen ärsyttää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kiitos blogin kirjoittajalle.
Soitonopettajani kertoi joskus 50 vuotta sitten vertauksen, joka sopii tilanteeseen:
Mies halusi ostaa Keravan asemalta junalipun Porvooseen, jonne tuolloin oli junayhteys. Lipunmyyjä sanoi, ettei lippuja Porvoseen ole, mutta Riihimäen kautta pääsisi Lahteen: "Menkääpä sinne!"

Euroopan unionia on sekä rakennettu, markkinoitu että kaupattu yhtä valheellisesti ja onnettomasti. Mahdollisuuksia olisi paljonkin, mutta silti kaikki pakotetaan samaan putkeen, jonne he eivät itse asiassa halua.
Taitaa olla aika nostaa ääni valtioliiton - ei liittovaltion puolesta.

Käyttäjän VeijoHukari1 kuva
Veijo Hukari

Nuo kaikki liittyvät yhdentyvien markkinoiden rakentamiseen. Siten pystymme parantamaan yhdessä enemmän omaa elintasoamme. Niillä toimilla on siis tarkoitus, mikä on sovittu sopimuksessa.
Mitä tulee Kataloniaan, valtion hajoittamiseen tähtäävät toimet ovat hieman toista tasoa kuin kansalaisaloite.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Siten pystymme parantamaan yhdessä enemmän omaa elintasoamme."

Kun nyt ktsoo mitä EU on saanut aikaan niin elintaso on romahtanut kaikissa EU-maissa, köyhyys ja näköalattomuus lisääntynyt. EU:n olisi pitänyt pysyä vapaakauppaliittona, olisi ollut ehkä tulevaisuutta, nyt vain odotamme lopullista hajoamista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset