Ville Tavio

Demokratian kriisi on Suomessa

Demokratia joutuu kriisiin, jos nykyiset vallanpitäjät eivät kunnioita kansanäänestysten valintoja. 

 

Suomessa tilanne on ehkä jopa pahempi kuin muissa länsimaissa, sillä hallituksessa istuu yhä näennäisellä mandaatilla väliaikaiseen tarkoitukseen luotu pienpuolue ilman yksiinkään vaaleihin osallistumista ja vailla kannatusta, ainoana tehtävänään tukea Sipilän ja Orpon agendaa sekä tietysti nostaa itselleen ministerin palkkioita ja pohjustaa uusia loikkauksiaan.

 

Vaikka Suomessa on vallassa tällainen historiallisen häpeällinen Sipilän loikkarihallitus, ovat  lehdet keskittyneet lähinnä haukkumaan muiden maiden kansalaisten presidentinvalintoja tai kansanäänestyksiä (kuten Trump ja Brexit).

 

Valtamediassa ei muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta koeta kovin haitalliseksi Suomessa vallitsevaa demokratiavajetta istuvan nukkehallituksen myötä, koska siniset soinilaiset tukevat riittävästi eliitin tukemia nykyisiä vallanpitäjiä. Suomen lehdistö ei ainakaan nykypäivänä tässä valossa vaikuta järin pätevältä demokratian suojelijalta vaan olisi pikemminkin valmis takaisin Kekkoslovakiaan jos vain sille mieluinen johtaja löytyy.

 

Vaikka Sipilän nukkehallituksen tilanne korjautuu itsestään tulevilla uusilla eduskuntavaaleilla, on totuus uskallettava sanoa ääneen. Kansanvaltaa  tulee kunnioittaa myös silloin kun vaalien lopputulos on itselle epämieluisa. Vaalien lopputulosta ei tule pyrkiä kiertämään teknisillä muotoseikoilla tai epäasiallisella painostuksella.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kirjoitin jo vastauksen tänne:

"Mini-PS yrittää nyt jonkilaista valkopyykkiä eri kirjoituksilla. Kuitenkin painoivat aina sitä nappia mitä käskettiin, ryhmäkurin vuoksi. He saivat paljon paha aikaan hallituksessa, äänestivät aina (nykyisten) Sinisten mukana, kunnes tuli ero.
Mutta vahinko oli jo tapahtunut."

http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/258466-seura...

Henry

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vaalit on taas ensi keväänä ja silloin saavat persut lopullisesti ansionsa mukaan.

Hallitus voidaan muodostaa ihan miten vaan, se on täysin mahdollista, jopa kansanedustajan pitäisi näin yksinkertainen asia ymmärtää.

Voidaan muodostaa vähemmistöhallituskin ja kaikkea siltä väliltä. Mikäli lakia ei rikota, niinkuin tässä tapauksessa ei ole tehty, niin kaikki on hyväksyttävä.

Se, että kansa ei ole antanut mandaattia ei merkitse mitään, aina se tuomio tulee sitten seuraavissa vaaleissa, ja niinkuin näkyy, kannatus on pohjilla.

Ymmärrän sen kyllä, että persuja tuo ottaa aivoon, sillä he menettivät vaikutusmahdollisuutensa, ja kaikki tunnetut ehdokkaatkin lähtivät pois.

Vaaleista voi tulla suuren luokan pettymys persuille ja sinisille, mutta se jos mikä on kansanvaltaa.

Kansanedustajat muuttavat Suomessa lakeja, ja vaalilakejakin voidaan muuttaa, mutta taidatte tässäkin asiassa olla täysin yksin.

Puheenvuoro taitaakin olla nykyään persujen ainoa väylä saada rauhassa urhriutua.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Mitä Halla-aho totesikaan tultuaan valituksi persujen puh.joht. Halla-aho ilmoitti persujen pysyvän hallituksessa ja tukevan Sipilän hallitusohjelmaa kuten siihenkin asti oli tapahtunut, joten olisiko tuo turha rutina jo syytä lopettaa, itsepähän puolueen johtonne valitsitte tietäen, että näin saattaisi hallitusyhteistyössä käydä.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#3 Arto, Halla-aholla ei ollut muita vaihtoehtoja.

Mietinkin sitä, miten PS:n ministeripaikat olisivat tuulettuneet. Tuskin Soini olisi voinut enää jatkaa ulkoministerinä ja moni muu olisi saattanut kokea asemansa uhatuksi.

Kaikki ei ole aina, miltä näyttää.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Halla-aholla oli vaihtoehto. Halla-aho olisi halutessaan voinut käyttää valittuna puh.johtajana arvovaltaansa muun puolueen johtoa valittaessa, mutta joko häneltä puuttui halua tai kykyä tehdä näin. Huhtasaari, Hakkarainen, Eerola vpj:si, olisi Halla-ahon luullut ymmärtävän mihin tämä tulee johtamaan. Politiikassa saavutetut "selkävoitot" harvoin jos koskaan johtavat hyvään lopptulokseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #9

"Halla-aholla oli vaihtoehto."

Halla-ahon vaihtoehtoina oli demokratia tai sanelu ja demokratia voitti.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

"Suomen lehdistö ei ainakaan nykypäivänä tässä valossa vaikuta järin pätevältä demokratian suojelijalta vaan olisi pikemminkin valmis takaisin Kekkoslovakiaan jos vain sille mieluinen johtaja löytyy."

Voisiko Tavio tarkentaa, mikä demokratian suojelutoimi Suomen lehdistöltä/medialta on jäänyt suorittamatta? Ja mitä sen ylipäätään pitäisi suojella? Media hoitaa omaa ruutuaan huolimatta siitä mikä on persuille kulloinkin mieluisinta.

Hauska on tuo Kekkoslovakia-vertaus. Itse olen saanut sellaisen kuvan, että juuri siihen aikaan persut itse suuresti hinkuvat.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kenen oikeuksia nykyinen hallituspohja on rikkonut/suosinut/tuhonnut?

Sipilän hallitus koostui alunperin Keskusta, Kokoomus, Perussuomalaiset - kombinaatiosta.

Soinin johtamassa Perussuomalaisissa, oli jo taivuttu, hallitusohjelman mukaisesti, köyhän kansan kyykyttämiseen leikkauksineen, indeksijäädytyksineen ja palvelujen alasajoon.

Ministeripaikat hivelivät elitististä tunnelatausta ja hallituksessa pysymistä.

Jussi Halla-ahon tultua valituksi, pääministeri Sipilä ei enää kelpuuttanut hänen johtamaansa puoluetta hallitukseen.

Tässä kohtaa tapahtuu demokratiavaje!

Hallitus päätetään pitää koossa, kunhan istuvat PS:n ministerit sanoutuvat irti Halla-ahosta.

Uuvatit, eli uuden, näennäisaatteensa puolesta paikkansa säilyttäneet ministerit, myivät sielunsa Sipilälle.

Onkin hämmentävää, miten keinotekohengityksellä pidetty hallitus on voinut jatkaa.

En kuitenkaan puhuisi enää demokratian kriisistä, sillä kriisi ei jatku loputtomiin.

Kyse on vakavammasta yhteiskunnallisesta arvokysymyksestä.

Kyse on luottamuksesta, joka meille kansalaisille on elintärkeä, mutta joka on nykyisen hallitusvallan aikana petetty, rikottu ja turmeltu.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Perusssuomalaisten kannattaisi siirtyä kansanedustajakuriin puoluekurin sijasta.

Katsotaan miten vaaleissa äänestetään.

Nykyisillä sinisillä ei ollut selkärankaa uusiin eduskuntavaaleihin.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

# 6 Onhan siellä ainakin Pirkko Mattila ja Jari Lindström, jotka uskovat uuteen nousuun Sinisinä!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei voi kuin ihmetellä ketkä tätä työttömien kyykyttäjää, Jari Lindströmiä äänestäisivät.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#11

Samat jotka äänestivät Trumpia presidentiksi. Pitäähän työttömienkin osallistua yhteisiin talkoisiin. Työttömyysturvakaan kun ei kuulu Halla-ahon mukaan yhteiskunnan perustehtäviin.

Kun persut ennen eduskuntavaaleja ratsastivat äänestäjillä varottaen velkakellosta niin ei sitten kannata ihmetellä että sitä kelloa nyt rukataan.

Vai oliko joko velkakellosta panikoinut niin yksinkertainen ettei uskonut sen itseään koskevan? Kannattaisiko katsoa peiliin?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Tomi Ketolalta kysyn, ymmärrätkö kirjoitetun tekstin? Kysymyksessä on siis valtion perustehtävistä. Ei toissijaisista, joihin kuuluu mm. mainittu työttömyyskorvaus.

Wikissä on mainittu valtion perustehtävistä näin,
"Valtion ensisijaisia tehtäviä, jotka ylipäänsä tekevät valtiosta valtion, ovat turvallisuustehtävät: yhteiskunnan suojeleminen ulkoista vihollista vastaan (Suomessa puolustusvoimat), sisäisen järjestyksen ylläpitäminen (poliisi), ja rikosten rankaiseminen ja riitojen ratkaiseminen (oikeuslaitos).[4]"

Niistä toissijaisista taas löytyy seltystä linkistä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Valtio#Valtion_teht%...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Niinpä niin ..... milloin kansanedustuslaitoksessa aletaan miettiä sitä, että miten meidän äänestämättömien mielipiteet otetaan huomioon. 60- 80 tuolia Eduskunnassa pitäisi seistä tyhjinä nykyisillä äänestysprosenteilla.

Siis Suomessa ei ole äänestäjien valta, vaan _kansanvalta_.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tavio kirjoittaa tapansa mukaan ihan puuta heinää.

"Demokratia joutuu kriisiin, jos nykyiset vallanpitäjät eivät kunnioita kansanäänestysten valintoja."

Sitten haukutaan hallitus, joka nauttii eduskunnan luottamusta.

Seuraavaksi Tavio moittii vapaata lehdistöämme siitä, että ne kirjoittavat Trumpista ja brexitistä. On asioita, joista lehdistön tulee Tavion mielestä vaieta? Huomautetaan nyt Taviolle, ettei lehdistö ole valtaa pitävien joukossa. Lehdistön vapauteen kuuluu, että sen tulee voida kirjoittaa valtaa pitäviä arvostelevia kirjoituksia, siis kokonaan äänestystuloksesta välittämättä.

Kansanäänestyksistä, joihin Tavio viittaa: Suomessa on järjestetty viimeeksi kansanäänestys Euroopan Unioniin liittymisestä. Eikö Tavion oma puolue, Perussuomalaiset rp, ole ollut ainoa eduskuntapuolue, joka aktiivisesti kyseenalaistaa kansanäänestyksen tuloksena aloitetun EU-jäsenyyden?

Eduskuntavaalit pidetään ensi keväänä. Sen jälkeen muodostetaan uusi hallitus. Hallitus istuu niin pitkään kuin se nauttii eduskunnan luottamusta. Huomautetaan nyt vielä kansanedustaja Taviolle, ettei eduskuntavaali ole kansanäänestys.

Ennustan muuten tässä yhteydessä, ettei Tavio enää kertaakaan äänestä eduskunnassa hallituksen luottamuksen puolesta hallituksen luottamuksesta äänestettäessä.

Jani Vuorinen

Villen kanssa tästä demokratiasta juuri torstaina puhuttiin liittyen uuteen sairauskorvaus lakiin jota ei kuulemma ole otettu missään vaiheessa eduskunnan käsittelyyn ja Villekin vielä lakivalio kunnan jäsen ja ei edes siellå oltu kuultu tästä uudesta lakipykälästä joka siis poistaa km korvaukset. Ja tämän päätöksen teki hallitus ilman mitään tiedoksi antoa eduskunnalle. Eli ei suomessa ole enää ollu demokratiaa pitkään aikaan ku tuo hallitus joka surkein mitä mun elämäni aikana ollu. Ja mitä halla-ahoon tulee niin ne neuvottelut oli jo alunpitäen pelkkää teatteria,jussi oli vaan tiukka mamu politiikasta mut se hallituksen kokoonpano oli jo päätetty paljon aikasemmin ku oli puolue kokous et mikäli persujen puheenjohtajaksi valitaan halla-aho kuten nyt kävi niin silloiset ministerit eroo puolueesta ja perustaa uuden joka sit otetaan hallitunseen ilman mitään vaaleja. Ville kirjoittaa täyttä asiaa arvostellessaan hallituksen toimintaa jo täydestä demokratian puutteesta

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset