Ville Tavio

Ilmastopopulismin hölynpölyä

Olen huolissani ilmastonmuutoksesta. En tosin välttämättä sen enempää kuin ydinsodasta tai väestöräjähdyksen aiheuttamasta resurssipulasta, juomaveden puutteesta ja nälänhädästä. Päättäjien pitää suhtautua kaikkiin globaaleihin uhkiin vakavasti.

 

Minua häiritseekin tämän vuoksi nyt käynnissä olevassa ilmastonmuutosvouhotuksessa suhteellisuudentajun puuttuminen. Suomen ilmastopäästöt ovat globaalisti pieniä. Lapsia ja nuoria pelotellaan Suomessa silti pian ilmastonmuutoksella samaan tapaan kuin keskiajalla peloteltiin Helvetin tulella.

 

Suomen kannattaa pyrkiä olemaan päästöjä vastaan kamppailemisessa edelläkävijä, mutta ihan kaikkea ei kannata ilmastonmuutossaarnaajien alttarille uhrata.

 

Monille vihervasemmistolaisille kyse taitaa olla pitkälti moraalisesta hyvesignaloinnista, jossa ratkaisee pikemminkin saarnaajan paatos kuin tosiasiallinen lopputulema.

 

Ilmastonmuutoksesta vouhkaavatkin usein eniten ne, jotka hankkivat uuden iPhonen joka vuosi ja uusissa vaatteissaan koreillen lentävät sitten Balille ottamaan Instagram-kuvia. Rescue-koira lennätetään sekin Suomeen Romaniasta. Vaikka nyt kärjistänkin, en ole oikeasti havainnut mitään merkittävää eroa kulutustottumuksissa tai elintavoissa keskivertokansalaisen ja näiden hyvesignaloitsijoiden välillä.

 

Se ei tietenkään ole uutta, että vain harva sosialisti elää kuten opettaa. Sosialismin ytimeen kuuluu yksilönvastuun pakoilu ja päätösten ulkoistaminen yhteiskunnalle sekä tietysti syyn vyöryttäminen "pahojen" kapitalistien niskoille (joiden iPhonet silti kelpaavat).

 

Mutta mitä sitten tulisi tehdä, jotta lopputulema olisi muutakin kuin tarpeetonta suunsoittoa ja kuluttajien kiusaamista?

 

Suomen kannattaa panostaa teknologioiden kehitykseen ja suunnitteluun (kuten clean tech). Suomen ei kannata kytätä autoilijoita tai syyllistää kuluttajia astianpesukoneen käytöstä.

 

Suomen kannattaa suosia ydinvoimaa, kotimaista teollisuutta ja näyttää suuressa kuvassa esimerkkiä muulle maailmalle.

 

Kotimainen tuotanto tulee käynnistää uudelleen. Kiinalaiset vaatteet ovat osa ongelmaa. Rouvat saisivat ostaa harvemmin mutta laadukkaampia vaatteita. Viime kädessä ulkomaisille tuotteille täytyy lätkäistä lisää tulleja, vaikka maailmantalouden rattaat tai poliittiset suhteemme Kiinaan siitä kärsisivät.

 

Väestönkasvu ja sitä siivittävät väestönsiirrot Eurooppaan voivat tulevaisuudessa osoittautua siinä mielessä ilmastonmuutosta oleellisemmaksi globaaliksi uhkaksi, että liikakansoitusta voi olla vaikeampi ratkaista teknologisesti kuin ilmastonmuutosta.

 

Väestönkasvu on myös oleellinen osa päästöjen kasvua, joten siitä tulisi puhua aina kun puhutaan ilmastonmuutoksesta. Todellisuudessa samat ihmiset, jotka toitottavat jatkuvasti ilmastonmuutoksesta, toitottavat samaan hengenvetoon Suomen väkiluvun vähenemisestä (joka olisi erinomainen globaali esimerkki hyvin hoidettuna) ja tahtovat kasvattaa Suomen väestöä tänne tehtävin keinotekoisin väestönsiirroin, tehden muualle maailmaan lisää tilaa liikakansoitukselle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän ApHiltunen kuva
Ap Hiltunen

Juttu vastasi otsikkoa sanatarkasti, hienoa!

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Kymmenen vuotta sitten meillä oli kymmenen vuotta aikaa korjata päästöjä, nyt on sitten taas annettu uudelleen kymmenen vuotta lisäaikaa maailmanloppuun.
https://www.iltalehti.fi/uutiset/200702015681710_u...

Käyttäjän mattihytola kuva
Matti Hytölä

1989 annettiin vuoteen 2000 aika laittaa päästöt laskuun muuten seurauksena olisi maailmanloppu. Miten kävi?

Käyttäjän MikkoPunkari kuva
Mikko Punkari

Maailmanloppu tuli kuten oli ennustettu tieteenharjoittajien piirissä. Jäätiköt ovat sulamassa kiihtyvästi ja sadat miljoonat ihmiset muuttavat pakolaisiksi. Ekosysteemit ovat sekaisin ja eliöstö voi huonosti. Sohvalla istuen ei mitään katastrofia havaitse.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro Vastaus kommenttiin #14

"Salatut kansiot paljastavat ilmastotutkijoiden eliitin likaiset temput. Johtavat suomalaiset luonnontieteilijät kommentoivat viestien sisältöä sekä ilmastotieteen eliitin itse aiheutettua kriisiä."
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/12/17/ilmastogate

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Näitä hölynpölyn puhujia riittää, aihe vaan on eri.

Toiset huutaa, että islam ja maahanmuuttajat ajavat meidät alimpaan helevettiin, ja toiset, että ilmastomuutos hävittää meidät ihan kohta.

Jälkimäisellä on sentään jotain pohjaa väitteilleen.

Sitäpaitsi Suomi ei aseta yksinään mitään tulleja mihinkään.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Aika lailla vähättelevä lähestymistapa käsillä olevaan ongelmaan.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Euroopan komissio on käynnistänyt uusia julkisia kuulemisia.

Voit osallistua kuulemisiin Sinun äänesi Euroopassa -verkkosivustolla:

http://ec.europa.eu/yourvoice/consultations/index_...

HUOM! Tänään on viimeinen päivä ottaa osaa alla olevaan kuulemiseen, ks. alla:

https://ec.europa.eu/clima/consultations/strategy-...

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Jos olen oikein ymmärtänyt, niin perussuomalaisten mielestä ilmastonmuutosta ei ole olemassa. Tai jos on, niin se johtuu auringonpilkuista, emmekä voi asialle mitään. Tai jos se johtuu ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä, niin meidän suomalaisten ei ole syytä tehdä asialle mitään, koska tuotamme vain pienen murto-osan maailman hiilidioksidipäästöistä (kuten meidän ei ole syytä tehdä mitään muillekaan ongelmille, koska ne koskevat vain meitä, jotka olemme siis vain pieni murto-osa maailman väestöstä).

Jos ilmastonmuutos kuitenkin on totta, niin se johtuu mamuista. Ne tulevat Välimeren yli kumiveneillään ja liftaavat sitten Suomeen aiheuttaen siinä valtavasti hiilidioksidipäästöjä. Suomeen päästyään ne ostavat sossusta saamillaan rahoilla ensi töikseen isoja katumaastureita, joilla ajavat pillurallia yötä päivää jahdaten suomalaistyttöjä. Ilmastomuutos johtuu siis lähes kokonaan mamuista, tavallisen perussuomalaisen jampan osuus siinä on niin häviävän pieni, ettei asiasta tarvitse välittää.

Suomen päättäjiä jaksetaan aina moittia. Onneksi kuitenkin taitavat suhtautua ilmastonmuutosongelmaan vakavasti, keinoista voi tietysti olla montaa mieltä. Kuvittelen joskus, mitä tapahtuisi, jos Puheenvuoron ahkerat kansallismieliset kirjoittelijat saisivat päättää maamme tulevaisuudesta. Olisimme puhdasrotuinen kansallisvaltio Venäjän vaikutuspiirissä, jota johtaisivat Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari kuunnellen Putinia ja hänen toiveitaan herkällä korvalla. Mamut ja muut oudon näköiset olisi ajettu Suomenlahteen ja hiilidioksidipäästöjen suhteen oltaisiin ylpeitä siitä, että olisimme niiden tuottamisessa ykkösiä maailmassa henkeä kohden ohitettuamme Yhdysvallat. Saavutus olisi sitäkin huomionarvoisempi, koska bruttokansantuotteemme/capita olisi pudonnut kehitysmaatasolle. Sitten herään painajaisesta ja Sipilän touhut tuntuvat pikkumurheelta ...

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Olipas "hieno" suoraan asiaan menevä kommentti!

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Niin minustakin, kiitos kehuista!

Käyttäjän Luakso kuva
Anton Laakso

Nyt täytyy kyllä sanoa, että otsikkoon on saatu hienosti tiivistettyä se mistä itse blogin tekstissä on kyse.

Lisäys: Jäi näköjään ensimmäinen kommentti aiemmin lukematta, mutta onpahan tämä todettu nyt useampaan kertaan.

Käyttäjän ajjmikkola kuva
Jouko Mikkola

Maailmaa parantavat iPhonen käyttäjät pelkäävät nyt ilmastonmuutosta ihan pirusti, koska tietäjät ja media ovat antaneet ymmärtää, että ollaan jo viimeisellä rajalla. Kuinka moni vihreä feministikin on jo menettänyt yöunensa?

Käyttäjän HenteriVirkkula kuva
Henteri Virkkula

Maapallon ilmaston "muuttumisen" ei pitäisi huolestuttaa ketään täysipäistä ihmistä. Enemmän pitäisi huolestuttaa joidenkin vankkumaton usko siihen, että ihmiskunta voisi vaikuttaa siihen. Jep jep, säädetään maapallon keskilämpötilaa asteen parin tarkkuudella...

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Jep...... ihmisille on syntynyt mielikuva, että lämpötiloja voidaan siirrellä niin kuin kellon viisareita.

Käyttäjän HeikkiRinnemaa kuva
Heikki Rinnemaa

:)

---
Suomen kannattaa suosia ydinvoimaa, kotimaista teollisuutta ja näyttää suuressa kuvassa esimerkkiä muulle maailmalle.
---

Ihmiskunta,,varsinkin tämä meidän hyvinvoiva yhteiskunta joka ei aio luopua mistään turhasta,,niin,,tarvitsee ydinvoimaa mihin?

Lisätäkseen kulutustaan ja tuottaakseen maapallon muille asukkaille jotakin puutuotteita lisää?
Vaiko vaikuttaaksemme ilmaston lämpenemiseen,,johon emme voi vaikuttaa vaikka lopettaisimme kaiken tekemisen?
Vaiko lisätäkseen maalämmön käyttöä?

Ei ydinvoima ole hyvä ratkaisu. Se on oikeastaan vastuunpakoilua ja ongelmat siirtyy tuleville sukupolville.
Kysehän on vanhasta tekniikasta jossa on paljon haittoja ja riskejä, se on keskitettyä, haavoittuvaa, ympäristöhaitallista, ja kallistakin rakentaa ja ylläpitää moninen turvallisuusriskeineen.

Ojasta voi mennä allikkoon,,mutta ojasta voi nousta tiellekin, alkaa vähentämään turhaa kulutusta ja tuotantoa näin aluksi,,ja toivoa että sitten jotkut uudet tekniikat olisi parempia. Kyllä ydinvoimasta voi kieltäytyä vielä,,:)

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Asterix-sarjakuvassa joskus muinoin myytiin "Parisiumilaista hölynpölyä"... - meneeköhän se Pariisin ilmastokokous samaan kategoriaan...?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset