Ville Tavio

Suomessa puoli miljoonaa työtöntä

Juha Sipilän (kesk.) eronnut hallitus ja varsinkin sen valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pyrkivät omaa imagoaan kiillottaakseen antamaan työttömyydestä kaunistellun kuvan.


Sipilän hallituksen toimet eivät ole olleet vaikutukseltaan läheskään niin käänteentekeviä kuin kansainvälinen talouden elpymisestä seurannut talouskasvu.


Työvoimatoimistojen tilastossa työttömiä työnhakijoita oli 250 000 tammikuun 2019 lopussa.


Työ- ja elinkeinoministeriön työllisyyskatsaus kuitenkin paljastaa, että tämän luvun ulkopuolelle jää jopa 290 000 työnhakijaa. Heidän joukossaan on esimerkiksi työllistymistä edistävien palvelujen käyttäjiä ja lyhennetyn työviikon tekijöitä.


Kaikkiaan työnhakijoita oli tammikuun lopussa yhteensä 541 000. Tilanteet ovat yksilöllisiä, eivätkä kaikki työttömät ole myöskään tässä tilastossa, sillä monet ovat työelämän ulkopuolella sairauksien vuoksi. Sellaisia työttömiä, jotka pystyisivät töihin, on Suomessa joka tapauksessa yli 500 000.


Suomessa on paljon osa-aikatyötä tekeviä ihmisiä, joiden rahat eivät riitä elämiseen ilman sosiaaliturvaa. Vuoden 2018 aikana 164 000 henkilöä sai soviteltua päivärahaa.


Työttömyysturvasta ja veroluonteisten tulojen menetyksestä koituu valtiolle reilusti yli 10 miljardin euron vuotuiset kustannukset. Seuraavan hallituksen täytyy ottaa työttömyyden hoito erittäin vakavasti.


Suomen sosiaaliturva on uudistettava siten, että työn vastaanottaminen on aina kannattavaa.


Samalla on kevennettävä pienten yritysten verotaakkaa. Varsinkin yrityksen perustamiseen ja yksinyrittämiseen tulee todella kannustaa.


Työvoiman palkkaaminen on tehtävä yrityksille edullisemmaksi ilman, että alennetaan työntekijöiden palkkoja. Tämä tapahtuu esimerkiksi työn sivukuluja pienentämällä tai vapauttamalla uusia työntekijöitä palkkaava yritys yhteisöverosta.


Perussuomalaisten linja on suosia kotimaisia yrityksiä ja rakentaa Suomea suomalaisella työllä.


On sekä Suomen taloudellinen etu että moraalinen velvollisuus pyrkiä ensisijaisesti työllistämään oman maan työttömät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Olepa Ville tarkkana äläkä sekoita osa-aikaisuutta soviteltuun päivärahaan:

"Suomessa on paljon osa-aikatyötä tekeviä ihmisiä, joiden rahat eivät riitä elämiseen ilman sosiaaliturvaa. Vuoden 2018 aikana 164 000 henkilöä sai soviteltua päivärahaa."

Sovitellulla päivärahalla ei ole mitään tekemistä sosiaaliturvan kanssa. Tunnen useammankin ihmisen soviteltua päivärahaa saavan henkilön, joilla on miljoonaomaisuus ja jotkin heistä saavat kymmeniätuhansia pääomatuloja. Osalla on myös omistuksia yrityksessä, jossa he tekevät työtä ja saaden samaan aikaan soviteltua päivärahaa.

Laskin erään tuttuni kanssa, että hän tulee saamaan ansiosidonnaista päivärahaa eläketuineen luokkaa yli 300.000 euroa.

Se käy kun osaa!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Mistä ihmeestä horiset? Nykyään on ihmisiä jotka joutuvat hakemaan työnohessa toimeentulotukea koska eivät saa tai eivät ole oikeutettuja soviteltuun päivärahaan mutta eivät myöskään pärjäisi pelkällä pikkupalkalla. Toki se on lopulta aivan yhden tekevää maksaako työntekijöiden palkan työpaikka vaiko yhteiskunta kunhan tulot riittävät elämiseen Suomessa.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Luin jostain blogista, että Suomen verotettavat ansiotulot eivät vieläkään ole palautuneet vuoden 2008 tasolle. Jos näin on, niin työllisyysasteessa täytyy olla hyvin paljon ilmaa. Onko tietoa??

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Suurelta osin työllisyyden nousuluvut saatiin Sipilähän ideasta määrittää työllinen ja työtön uudestaan.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Taitaapi olla vanhempaa perua tuo työttömien ja työllisten määrittely.
Varsinkin kun määrittely ei edes ole suomalaista alkuperää, mutta ei anneta sen tässä asiassa häiritä.

Tosin sen mukaan 51 viikkoa työssä ollut voi viikon työttömyysjaksolla olla työtön, kun tilastoja tehdään.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen Vastaus kommenttiin #4

Tietysti tarkoitin näitä 1h/viikko duunareita.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suurin este on hidas ja raskas byrogratia, ei sosiaaliturvan tason suuruus. Väitteet että Suomessa on liian suuri sosiaaliturva on humpuukkia, ohitammme juuri ja juuri hilkulla sallitun minimitason niin että raja paukkuu ja ihmisoikeuskomissio naukuu. Sen sijaan byrogratiaa tulisi helpottaa niin ettei työn takia joutuisi kärvisteleen kuukausikaupalla tuloitta oli sitten kyse omista tai tänne työnoerässä muuttaneista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset