Ville Tavio

Kaikki blogit puheenaiheesta Konsultit

Pitäisikö konsulttien kultakaivokselle hakea ympäristölupa?

Valtaus luetaan oikeuskirjallisuudessa ns. alkuperäisiin saantomuotoihin kuten vaikkapa se, että joku nikkaroi itselleen tuolin ja tulee sen omistajaksi. Valtausta on käytetty omistusoikeuden luomiseen erämaita Suomessa asutettaessa. Se sopi aikanaan varsin hyvin myös estämään kilpailevien kullankaivajien reviiririidat Lapin erämaissa. Suomessa valtausta voidaan edelleen käyttää myös suurten teollisten kaivoshankkeiden perustamiseen ja syrjäyttää näin maa-alueen omistajan omistusoikeus.

Olipa kerran yritys

Olipa kerran suomalainen yritys. Vuosikymmenten saatossa tämä yritys oli kasvanut suureksi pörssiomisteiseksi toimijaksi ja vakiinnuttanut valtakunnallisen aseman niin omalla toimialallaan, kuin asiakaskuntansa keskuudessa. 

Omistajanvaihdoksen jälkeinen uusi yhtiöhallitus oli päättänyt kutsua luoksensa tuottavuuskonsultteja, tavoitteenaan trimmata yrityksen rakennetta ja toimintaa 'kansainvälisen kilpailukyvyn' turvaamiseksi. Tunnelma neuvottelupöydässä oli tiivis ja ideoita riitti työstettäväksi asti.

Sote ja konsulttidemokratia

Tietokirjailijat Hanna Kuusela ja Matti Ylönen julkaisivat muutama vuosi sitten kirjan ”Konsulttidemokratia – kuinka valtiosta tehdään tyhmä ja tehoton”. Kirja löytyy omasta kirjahyllystäni liikkeenjohtoa ja johtamisoppeja käsittelevien kirjojen keskeltä. Tutustuin itse ensi kertaa konsultoinnin maailmaan 1990-luvun alkupuolella, kun kiersin Yhdysvaltoja ja Japania SRI Internationalin ”senior advisorin” kanssa kokoamassa markkina-arviota kehitteillä olleelle uudelle lääkkeelle.

Ministeri Bernerin konsultoinnit

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) teetätti VR:n pilkkomis- ja kilpailuttamishankkeesta konsulttiselvityksiä. Selvitykset maksoivat 700 000 euroa.

 

Erittäin arvostettu Boston Consulting Group teki ammattitaitoisen ja kattavan selvityksen. Heidän selvityksensä johtopäätös oli, että Bernerin pilko ja kilpailuta -malli ei kannata, vaan se lisää kustannuksia.

 

Konsulttifirma pihalla teknologiavisioissaan

Konsulttifirma Accenture on ihan pihalla  teknologiavisiossaan 2016, kuva. Digitaalisuuden murros oli jo 35 vuotta sitten aiheuttaen mahtavan tuottavuuden nousun. Nyt kerätään vain rippeitä.

Päättäjät, tehkää jotain tähän:

Minun rakkaalla tyttärelläni on rakennus- ja remonttifirma ja tässä hänen tuore tuskanhuutonsa fb-sivuilta:

Lähetään ostelee...

Helsingin sanomat uutisoi tänään 22.10 "Asianajaja sai varoituksen ylilaskutuksesta, lasku kolmanneksen liian iso" - kyseisessä tapauksessa lasku vesivahinkoon liittyvästä vahingonkorvausasiassa oli 60 000, kun asianajajaliiton näkemys kohtuullisesta palkkiosta oli 40 000.

Suomen surkea t&k-visio

Tutkimus- ja innovaatiopoliittinen linjaus 2015–2020 esittää vision,  jota ei millään kriteereillä voi kutsua visioksi:  

Visio 2020:  

Parempi Suomi kansalaisille ja yrityksille, hyvinvoinnille ja työlle. 

Konsultit rahastavat turhilla EU-hankkeilla

Olen usein kirjoittanut niin sanotusta lähialueyhteistyöstä Suomen ja Venäjän välillä, ja myös laajemmalti EU-rahojen ja muiden yhteiskunnan tarjoamien rahojen tehottomasta käytöstä. Jos kaiken tiivistän, sanon, että on konsulttifirmoja, jotka miltein yksinomaan elävät erilaisten enemmän tai vähemmän turhien hankkeiden varassa.

Tähän kirjoitukseen sain kimmokkeen Helsingin Sanomista 1.7. Siellä on asiantilaa hyvin kuvaava otsikko: "EU-rahalla vähän tuloksia".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä